• DOLAR 32.352
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2308.41
  • ...
Kan bağışları gezici araçlarla toplanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

“Her bir ünite kan, üç kişiye hayat verir”, “Yardım seven olmak kanımızda var” ve “Kan bağışı hayat kurtarır” sloganlarıyla hareket eden Kızılay, Türkiye’nin ihtiyacı olan kanın tamamını gönüllü ve sürekli bağışçılardan karşılamak için çalışıyor.

Türkiye genelinde bulunan 18 bölge kan merkezi ve bunlara bağlı 68 kan bağışı merkeziyle hizmet veriyor. Kızılay sadece kan merkezleriyle bağışları almıyor. Bağışçıların işini kolaylaştırmak için mobil kan toplama araçları da görev yapıyor.

Türkiye genelinde halen 135 araç şehir şehir dolaşıyor. Özellikle şehirlerin ve ilçelerin meydanlarına konuşlanan bu araçlar sayesinde bağış oranında önemli oranda artış kaydedildi.

Türk Kızılay’ının ülke kan ihtiyacının karşılanması kapsamında 2019 yılında 2.705.500 ünite kan bağışı hedefi bulunmaktadır.

Kızılay yetkilileri, “Gönüllü kan bağışçısı kazanımı ve sürdürülebilirliği faaliyetlerinde hizmete kolay ulaşılabilirliği sağlaması sebebi ile kan bağışı araçları büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde 2018 yılında alınan kan bağışlarının yüzde 41’inin kan bağışı araçları ile alınmış olması bu durumun önemli bir göstergesidir.” diyor.

Mardinliler 2 gün boyunca kan bağışında bulunabilecek

Mardin’e de gelen mobil araç, 2 gün boyunca 15 Temmuz Meydanı’nda bağışçılardan kan toplayacak. Bir doktor ve 4 hemşireden oluşan ekip, vatandaşları muayene ettikten sonra sağlık sorunu olmayanlardan kan alıyor.

Form dolduran sağlıklı kişilerden alınan bir ünite kan yaklaşık 480 gramdan oluşuyor ve hastanın bilgileri Kızılay Genel Merkezi Sistemine giriliyor.

“Kan bağışında bulunmak insani bir görevdir”

14’üncü kez kan bağışında bulunan vatandaşlardan Kasım Aytimur, kan bağışında bulunmanın hem insani hem de İslami bir görev olduğunu söyledi.

Aytimur, “Peygamber Efendimiz ‘İnsanların en hayırlısı insanlara en faydalı olanıdır’ diye buyuruyor. O yüzden insanlarımıza faydalı olabilmek için kan bağışında bulunmayı kendime adet edindim. Bu 14’üncü bağışım. Ömrüm yeterse, Allah sağlık ve sıhhat verirse 3 ayda bir kan bağışında bulunmaya devam edeceğim. Bu insani bir görevdir ve herkesin yapmasını istiyorum. Vatandaşlarımızın tümünü kan bağışında bulunmaya davet ediyorum.” dedi. 

Gazeteciler de kan bağışında bulundu

Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti yönetim kurulu üyeleri de Kızılay’a kan bağışında bulundu. Yaptıkları kan bağışının ardından değerlendirmelerde bulunan kurucu başkan Nezir Güneş, kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kan vermenin önemine değinen Güneş, “Kan bağışında bulunan gazeteci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ve tüm vatandaşlarımızı da kan bağışında bulunmaya davet ediyorum.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir