• DOLAR 32.379
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2326.113
  • ...
'Körfez bölgesinin istikrarına büyük önem atfediyoruz'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 5. Toplantısı için bulunduğu Katar’ın başkenti Doha’da, Türk-Katar Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı’nı ziyaret etti.

Ziyareti sırasında Komutanlıktaki askerlere hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Katarlı muhataplarıyla verimli, başarılı, samimi görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.

Erdoğan, Türkiye ve Katar ilişkilerini stratejik bir perspektifle daha da güçlendirme iradesini teyit ettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün imzalanan yeni anlaşmalarla iki ülke iş birliğini daha da perçinlediklerine vurgu yaparak, "Katar ile askerî, güvenlik ve savunma sanayii alanındaki ortak projelerimiz, ikili münasebetlerimizin omurgasını teşkil ediyor. Katar’ın güvenliğini, ülkemizin güvenliğinden asla ayrı tutmuyoruz. Sizler bu alandaki çok yönlü iş birliğimizin sahadaki en net nişaneleri durumundasınız." diye konuştu.

Türkiye askerinin, Katar'ın askerî kurumlarının modernizasyonu; askerî eğitim ve öğretim alanında iş birliğinin çeşitlendirilmesi; tatbikat, eğitim ve öğretim vasıtasıyla savunma kabiliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla bu topraklarda bulunduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Gerilimlerin arttığı bir dönemde bölgesel ve küresel barışa katkı sağlanmak maksadıyla Katar’dasınız. 2015 yılından beri, müştereken icra ettiğiniz eğitim ve tatbikatlarla Katar Silahlı Kuvvetlerine önemli katkılarda bulundunuz. Varlığınızla, Körfez ülkeleriyle 2017’de başlayan krizden bu yana Katarlı kardeşlerimizin huzur ve güveninin teminatı oldunuz. Duruşunuzla, vakarınızla Katar halkının gönüllerinde taht kurdunuz. Türk-Katar Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı, kardeşlik, dostluk; dayanışma ve samimiyetin timsalidir. Muadilleri gibi çıkar temelli, hegemonyacı bir zihniyetin ürünü asla değildir. Bu üssün kapatılmasını talep edenler, ülkemizin, Katar’ın kara gün dostu olduğunu hâlâ idrak edemeyenlerdir. Bizler, tarihimizin hiçbir döneminde dostlarımızı tehditler ve tehlikeler karşısında yalnız bırakmadık, bırakmayız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak, köklü bağlarının bulunduğu Körfez bölgesinin barış, güvenlik ve istikrarına büyük önem atfettiklerini kaydederek, Körfez bölgesinin huzurunun tüm Orta Doğu’nun istikrarı bakımından anahtar rol oynadığına inandıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşte sizlerin buradaki varlığı, sadece kardeş Katar’ın değil, bütün Körfez bölgesinin istikrarına ve barışına da hizmet etmektedir. Hiç kimse, ülkemizin bu coğrafyadaki mevcudiyetinden rahatsız olmamalıdır. Sizler başta Katar olmak üzere tüm bölgede gelecekte özellikle takdirle anılacak tarihî bir görev icra ediyorsunuz. Bu vesileyle, Körfez bölgesinde iki buçuk yıldır devam eden krizin bir an evvel çözülmesini temenni ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Türk-Katar Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığını yaklaşık 2 yıl önce de ziyaret ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Komutanlığımızın daimi olarak konuşlanacağı yeni Tarık bin Ziyad Kışlası’nın inşası tamamlandı ve bugün bu kışlamızın adını da Savunma Bakanımızdan öğrendik. O da, yeni isim inşallah Halid bin Velid adıyla orası anılacak, hayırlı olsun. Tefrişatın bitmesinin hemen ardından inşallah yeni kışlaya intikal edeceğini büyük memnuniyetle öğrendim." açıklamasında bulundu.

Konuşmasının ardından Komutanlıkta incelemelerde bulunan ve yetkililerden brifing alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, askerlerle sohbet etti ve ziyaretinin anısına fotoğraf çektirdi.

Ziyarette; Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da yer aldı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir