• DOLAR 32.37
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.24
  • ...
Doğum Günü Kutlamanın İslam’daki Yeri ve Hükmü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SORU: Doğum Günü Kutlamanın İslam’daki Yeri ve Hükmü


CEVAP: Doğum günü kutlamanın çıkış sebebi ve ilk olarak bunu kutlayıp adet haline getirenlerle ilgili kısa bir araştırma yapılırsa bunun milattan öncesine ait bir kutlama olduğunu ve biz Müslümanlara gayri müslimler tarafından geldiği görülecektir.

Doğum günü kutlamanın hükmüyle ilgili içerisinde bulunduğumuz şartları da dikkate alarak diyoruz ki; asli itibariyle doğum günü kutlamak haram bir davranış değildir. Onu haram kılan durum içeriği ve şeklidir.

Bu bakımdan doğum günü adı altında yapılan etkinlik ve törenlerin içeriği İslami usullere muhalif olmamalıdır.

Bu etkinliklerde haram şeylerin yapılmasına mahal verilmemelidir. Yiyecek ve içecekler, programın içeriği, mahrem olmayan kadın ve erkeklerin iç içe olmaması gibi durumlar dikkate alınırsa bunu yapmakta bir sakınca yoktur.

Bununla birlikte yukarıda bahsi geçen gayri müslimlere muhalefet ve kendi örf ve adetlerimizi de göz önünde bulundurursak bu tür kutlamaları her sene düzenli olarak adet haline getirmekten kaçınmamız sahip olduğumuz kimlik açısından daha isabetlidir.

Eğer yapılacaksa da bunu taklitten uzak bir şekilde şenlik ve keyif havasında yapmaktan ziyade İslami nasihat çerçevesinde; zamanın, hayatın, sağlığın ve gençliğin kıymetine vurgu yaparak yapmak gerekir.

Fetva Kurulu

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir