• DOLAR 32.564
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2433.33
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Rusya, dış ticaretinde rublenin payını artırmak için girişimlere hız verdi. Rus Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nın hedefi, dış ticarette milli paranın bugün yüzde 21,2 olan oranını 6 yıl içinde yüzde 30'a çıkarmak.

Ruble Rusya'nın ihracatında yüzde 14,4, ithalatında yüzde 31 pay sahibi.  2019 yılının ilk yarısında Rusya'nın dış ticaretinin yüzde 51,2'lik bölümü dolarla yapıldı.

Euro'nun payı ise yüzde 24,6. RBC gazetesi, Rusya'nın dış ticaretinde ABD para biriminin payının düştüğüne, euro'nun payının ise arttığına dikkat çekiyor.

Öte yandan, gazetenin görüşüne başvurduğu ekonomistler, hükümetin hedefinin ekonomik gerekçelerden ziyade siyasi motivasyonlar neticesinde belirlendiği düşüncesinde. Uzmanlar dış ticarette rublenin payının yüzde 30'a çıkarılma hedefini de çok iddialı buluyor.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı 2020 yılında Türkiye'nin de aralarında olduğu birçok ülke ile ticareri artırmayı hedefliyor.

Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra Çin, Hindistan, Vietnam, Arap ülkeleri, Türkiye, Japonya, Güney Kore, Endonezya, Suudi Arabistan ve Brezilya da bu ülkeler aasında gösteriliyor.