• DOLAR 32.386
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2326.429
  • ...
"Fuarlar ve kermesler ticaretin can damarlarıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Binlerce yıllık tarihiyle, sayısız kültürü ve çoğu medeniyetin buluştuğu ve kaynaştığı önemli yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman, 24 Kasım Pazar gününe kadar 4 gün sürecek organizasyonda bağrındaki tüm güzellikleri İstanbul'dan tüm Türkiye'ye ve dünyaya tanıtacak. 

Tanıtım günlerinin açılış konuşmasını yapan Adıyaman Dernekler Federasyonu Başkanı Hüseyin Sevinçtekin ve Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Ömer Özkartal, Adıyaman'ı 4 gün boyunca Yenikapı etkinlik alanında en güzel şekilde tanıtacaklarını belirterek, tüm katılımcılara programa katılımlarından dolayı teşekkür ettiler.

Açılış konuşmasını yapan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop "Esnafımız milletimizin bel kemiğidir. Tanıtım günleri, fuarlar ve kermesler ticaretin can damarlarıdır. En canlı olduğu yerler ise büyük şehirlerimizdir. Özellikle İstanbul ekonomik, sosyal ve kültürel hareketin en yoğun olduğu şehrimizdir. 8 bin yıllık geçmişi olan bu şehrimiz; tarihin, kültürün, sanatın ve ticaretin merkezidir. Ekonomimizin yüzde 40'ı İstanbul'da hareket halindedir. 400 milyar doları aşan ihracat ve ithalatımızın yüzde 60'ı İstanbul'dan yapılmaktadır. Dünyanın en cazip şehirlerinden biri olmasının sebebi de budur. Bundan sonra da bu vasfı değişmeyecektir." dedi.

İstanbul'da fuar ve tanıtım günleri düzenlemenin çok önemli olduğunu söyleyen Şentop, "Şehirlerimizin İstanbul'da tanıtım günleri düzenlemeleri bu sebeple çok önemlidir. İstanbul her vilayetten, her kasabadan insanın yaşadığı devasa bir metropol şehirdir. İstanbul, bir nevi mikro Türkiye'dir. Nüfusu ve ekonomik hacmiyle dünyada 143 ülkeden daha büyük bir şehir. İstanbul'da ayrıca farklı dil, etnik köken, inançlara sahip kişilerin barış içinde, huzurlu bir şekilde yaşadıkları yer. Bizi güçlü kılan ve kaynaştıranın da İstanbul'un sahip olduğu bu vasıflar." ifadelerini kullandı.

Adıyaman'ın tarih boyunca büyük ticaret ve sanayi şehirlerinin kuruluşuna, yıkılışına sahne olan toprakların en güzel şehirlerinden birisi olduğunu belirten Şentop, "Asya, Avrupa ve Afrika'dan gelen ticaret yollarının kesiştiği verimli topraklarda kurulan bu şehrimizin insanları da son derece samimi, fedakâr ve çalışkandırlar. Bugün ülkemizin her şehrinde Adıyamanlı bir kardeşimizle karşılaşabilirsiniz. Çünkü Adıyamanlı rızkını arayan insandır. Kendine iltifat edilen yerde konaklamıştır. Adıyamanlıların en kalabalık olduğu şehrimiz de İstanbul'dur. Bugün 300 bine yakın kardeşimiz burada yaşamaktadır. Yani Türkiye genelindeki bir milyona yakın Adıyamanlının üçte biri İstanbul'da ikamet ediyor. Bu hafta Adıyamanlıların haftasıdır. Yenikapı Meydanı da İstanbulluların Adıyamanlılarla buluşma noktasıdır." şeklinde konuştu.

"Adıyaman doğal ve kültürel değerleri ile adeta göz doldurmaktadır"

Adıyaman'ın tarihi bir dokuya sahip olduğunu söyleyen Vali Aykut Pekmez ise, "Kadim medeniyetler şehri, huzur ve hoşgörü kenti Adıyaman'ı, sahip olduğu tüm değerlerle Türkiye'nin aynası ve mozaiği olan İstanbul'da tanıtmak amacıyla bu yıl Adıyaman Dernekler Federasyonu ile Adıyamanlılar Vakfının öncülüğünde ikincisi düzenlenen 'Adıyaman Tanıtım Günleri'ni, Adıyaman'ı tanıtma noktasında son derece önemli bir etkinlik olarak görüyoruz. Anadolu'nun en eski yerleşim birimlerinden olan Adıyaman, zengin tarihi, doğal ve kültürel değerleri ile adeta göz doldurmaktadır. Sahip olduğu 300 dolayında tarihi ve kültürel eserle adeta açık hava müzesi konumundadır. Adıyaman, ölümsüzlüğü gölgede bırakan sırlarıyla 2000 yıldır antik dünyanın derinliklerinde gizlemiş en büyük gizemi, Dünyanın sekizinci harikası olarak nitelendirilen Nemrut Dağını bağrında barındıran bir ildir." dedi.

"Adıyaman 2000 yıl önce Doğu ve Batı medeniyetlerini sentezleyen Kommagene uygarlığının eşsiz hoşgörüsüne tanıklık etmiş, güneşin en güzel doğup battığı yerdir." diyen Vali Pekmez, "Adıyaman güneşin vatanıdır. Ve bugün Türkiye'nin Güneşi İstanbul'da doğmaktadır. Adıyaman, yüzyıllardır dil, din, ırk ayrımı yapılmadan herkesin birlik ve beraberlik duyguları içinde yaşadığı bir huzur kenti olup farklılıkları zenginlik sayan bir kültüre sahiptir. Sevgi ve kardeşliğin şehri Adıyaman'ımızın tarihi ve kültürel zenginliklerini, eşsiz doğal güzelliklerini Türkiye'nin aynası ve mozaiği olan İstanbul'da tanıtmak amacıyla buradayız." ifadelerini kullandı. (Cemil Özdaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir