• DOLAR 32.574
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2436.041
  • ...
Almanya`da Tutuklu Müslümanlara Ev İzni
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aşağı Saksonya Adalet Bakanlığı ile DİTİB Niedersachsen Bremen Derneği ve Aşağı Saksonya Şura Derneği arasında hapishanelerde bulunan Müslümanlar için anlaşması imzalandı. Yapılan devlet anlaşması neticesinde Aşağı Saksonya Eyaleti Hapishanesi`nde bulunan Müslüman tutuklular, Hristiyan ve Yahudi dinine ait tutuklular için verilen bütün haklara sahip oluyor. Anlaşma ile devlet hapishanelerdeki tutuklu Müslümanların imamlarla sohbet edebilmesi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması için imkanlar sağlanacak.

Devlet, tutuklular için mescid, sohbet yeri temin etmek zorunda. İbadet için gerekli olan seccade, başörtüsü , Kuran`ı Kerim, dini kitaplar, Şiiler için namaz taşı, tespih gibi ihtiyaçları da devlet kendi bütçesi ile karşılayacak. Görevli imamların yol parasını ve görev sırasında bulundukları her saat için 12,5 Euro ücret tahsis edecek.

BAYRAMLARDA EV İZNİ VE CEMAATLE NAMAZ İMKANI

Anlaşma, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Kandiller ve Ramazan ayı içinde tutukluların ihtiyacı doğrultusunda ev izni verilmesi, Cuma ve bayram namazlarının cemaatle kılınması, Ramazan`da iftar ve sahur için İslami usullere göre hazırlanmış yemeklerin sunulmasını içeriyor.

Aynı zamanda hapishane müdürleri tutukluların iyi hallerinden dolayı Ramazan ve Kurban Bayramı`ndan önce erken tahliye etme gibi hakları da veriyor. Anlaşma imzalandıktan sonra konuşan Eyalet Adalet Bakanı Bernd Busemann, hapishanelerde bulunan tutuklularında toplumun bir parçası olduğunu belirterek, yaklaşık 5 bin hükümlünün 400`ünün Müslüman olduğunu söyledi.

TUTUKLULAR ARASINDAKİ FARKLILIK KALDIRILIYOR

Katolik ve Evanjelikler için bazı hapishanelerde atanmış görevli rahipler bulunduğunu hatırlatan Bakan Busemann, Müslüman cemaatlerinde bugüne kadar tutukluları ziyaret edebildiklerini dile getirerek, "Ama bu ziyaretler gönüllü çalışmalar dahilindeydi. Kuran, Hadis kitapları, başörtüsü, seccade, tesbih gibi malzemeleri ziyarete gelenler yanlarında getiriyordu. Ama bu devlet anlaşmasıyla tutuklular arasındaki farklılıkları kaldırmış olacağız. Herkese hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.

ADALET BAKANLARI TOPLANTISINDA GÜNDEME GELECEK

Bakan Busemann ise kendisinin 2003 yılında Aşağı Saksonya Eyaletinde Kültür Bakanı olarak görev yaparken İslam din dersinin okullarda verilmesi için ilk anlaşmayı yaptıklarını hatırlattı. Yapılan anlaşmanın devrim niteliğinde olduğunu ifade eden Busemann, "Ben önümüzdeki günlerde yapılacak adalet bakanları toplantısında yaptığımız bu anlaşmayı gündeme getireceğim. Bu sayede Almanyada`ki bütün eyaletlerde tartışmaya açılmış olacak. Umut ederim ki bütün eyaletler bu anlaşmayı kabul ederler." diye konuştu.

ANLAŞMA TUTUKLULARA MORAL VE MOTİVASYON VERECEK

DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Başkanı Yılmaz Kılıç da anlaşma yapılıncaya kadar 3, 4 yıl sürekli bakanlıkla diyalog içerisinde bulunduklarını belirtti. Özellikle Müslüman tutukluların kimi zaman aylar boyunca dil bilmeden sıkıntı içerisinde yaşadığını, konsolosluklardan yardım beklediğini anlatan Kılıç, "Ama artık yapılan bu anlaşma neticesinde tutuklulara moral ve motivasyon verilecek." dedi. Yapılan anlaşmanın önemine vurgu yapan Şura Aşağı Saksonya Başkanı Avni Altıner de, anlaşmayla Osnabrück Üniversitesi`nden yetişen ilahiyat mezunlarını istihdam edeceklerini, tutukluların manevi olarak eksikliklerini gidermeye çalışacaklarını dile getirdi.

DİTİB Genel Sekreteri Emine Oğuz buna benzer bir çalışmanın Berlin eyaletinde de yapıldığını söyledi.
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Dünya Bülteni`ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir