• DOLAR 32.379
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2325.951
  • ...
​"Suriye halkı, karşı karşıya kaldığı bu yıkımı ve savaşı hak etmiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Barış Pınarı Harekâtı alınan ve güvenli hale getirilen Tel Abyad ve Resulayn kentlerinde yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi.

GAPTEM toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme ve istişare toplantısına, Şanlıurfa’da yaşayan Suriyelilerin kurduğu sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleri, Resulayn ve Tel  Abyad Yerel Meclis Başkanları katıldı.

Tel Abyad ve Resulayn’da PKK-YPG’nin tahrip ettiği şehirlerden görüntülerin izlenmesiyle başlayan toplantıda konuşan Vali Erin, harekâtın başlamasından önce ve sonrasında Tel Abyad ve Resulayn’da yapılacak çalışmaları planladıklarını belirtti. Vali Erin, Suriye devletinin ve Suriye halkının 2011 yılından itibaren haksız bir muamele ile karşı karşıya kaldığını ifade etti. Erin, Suriye halkının karşı karşıya kaldığı bu yıkımı ve savaşı hak etmediğini sözlerine ekledi.

"Suriye’de insanlığın yerin dibine battığını çok net şekilde hepimiz görüyor"

Suriye’yi bu hale getirenlerin kurtarıcı gibi ortalıkta dolaştığını ve asıl müsebbibin bu emperyalist sömürgeciler olduğunu kaydeden Erin, “Hiçbir kayıpları olmadan, bölge çocuklarını birbirine düşürüp, onların ölümüne ve yok oluşuna sebep olanları kınıyoruz. Suriye halkı, karşı karşıya kaldığı bu yıkımı ve savaşı hak etmiyor. Orada yaşayan milyonlarca masum, mazlum ve hiçbir şeyden haberi olmayan insanların hiçbiri bu durumu hak etmiyor. Daha önce birçok İslam ülkesinde başlayıp, silsile halinde Suriye ile devam eden bu olaylardan sonra hayatını kaybeden, şehit olan tüm kardeşlerimizi rahmetle ve özür dileyerek anıyoruz. Suriye’de insanlığın yerin dibine battığını çok net şekilde hepimiz görüyor ve izliyoruz. Zenginlik ve bolluk içinde yaşayan ve dünyaya nizam vermek isteyen ülkelerin, milletlerin, devletlerin bu ölümlere sessiz kaldığını da görüyoruz. 2011’den bu tarafa Suriye halkının yaşadığı sıkıntı ve zorluklardan kurtulması için onlarla birlikte olan başta Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk Milletine, Kuveyt ve Katar gibi ülkeler başta olmak üzere yardım ve desteğini esirgemeyen, bir kısmı da bugün aramızda bulunan dernekler ve uluslararası kuruluşlara teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz.” diye konuştu.

Suriye’de 2011 yılından bugüne kadar yaklaşık 11 milyon insanın ülkesinden ayrılmak zorunda kaldığını, bir milyona yakın insanın da hayatını kaybettiğini hatırlatan Vali Erin, Suriye’nin birçok şehrinin de tahrip edilerek yıkıldığını söyledi. Erin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılından itibaren Suriye’nin ve Suriye milletinin yaşadığı zorluk ve sıkıntıda sonuna kadar Suriye halkının yanında olacağını deklare ettiğini hatırlattı.

“500 bin Suriyeliyi Şanlıurfa’mızda misafir ediyoruz”

Türkiye’nin bu sözünü sadece söylemde bırakmadığını, bunu eyleme dönüştürdüğünü ve Suriyeli kardeşlerine her türlü yardım ve desteği sağladığını kaydeden Vali Erin, “Dört milyona yakın Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz ve devam edeceğiz. Dört milyon kardeşimizin 500 binini de Peygamberler Şehri olan Şanlıurfa’mızda misafir ediyoruz. Bu kardeşlerimizin her türlü ihtiyaçlarını gidermeye, yaşadıkları travmayı hafifletmeye, çalışma çağındaki gençlere iş temin etmeye, geçinemeyecek durumda olanlara her türlü insani, gıda, barınma yardımı sağlamaya gayret ediyor, çaba sarf ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Vali Erin, Suriye’deki Resulayn ve Tel Abyad kentlerini yönetecek, Suriyelilerden oluşan meclislerin teşekkül edildiğini, hizmet sunacak tüm kurum kuruluşların altyapısının hazırlanmaya başladığını, ihtiyaç duyulan yeni binaların inşa etmeye yönelik çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti. Vali Erin, Tel Abyad ve Resulayn’da görev yapacak, biner kişilik polis teşkilatı oluşması için de hazırlıkların başladığını ifade etti.

Her iki kentin elektrik şebekelerinin ve trafolarının tamir edildiğini, yeni kuyular açmak suretiyle içme suyu ihtiyacının giderildiğini belirten Vali Erin, Gençlik Spor, DSİ, AFAD, Kızılay, Sağlık ve diğer tüm kurum kuruluşların planladıkları çalışmalara hızlı şekilde devam ettiğini söyledi.

“Amacımız her iki kenti kardeşçe yaşayabilecekleri şehirlere dönüştürmek”

Sağlık Bakanlığı’nın Kızılay’ın da destekleriyle ilk günden itibaren her iki kentteki hastanelerin bakımını kısmen yapmak suretiyle girdiğini ve sağlık ve tedavi hizmetlerinin verilmeye başladığını dile getiren Vali Erin, “Bugüne kadar Telabyad ve Resulayn’da yapılacak çalışmalarla ilgili projeler hazırlandı. Bir kısmı tamamlandı, bir kısmıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Eğitim, sağlık, altyapı, gençlik, çocuklar ve kadınlara yönelik uygulanacak çok sayıdaki projenin bir kısmı tamamlandı. Bir kısmı da bir hafta içinde tamamlanarak faal hale gelecek” dedi.

İnsani yardımların ilk günden itibaren hem şehir merkezlerine hem de kırsal bölgelere AFAD koordinasyonunda ulaştırıldığını belirten Vali Erin, her şeyin insani yardımdan ibaret olmadığını, amaçlarının ve hedeflerinin her iki kentin de tarihi geçmişlerine yakışır şekilde, kardeşçe yaşayabilecekleri şehirlere dönüştürmek istediklerini söyledi.

Vali Erin, “Başından beri üzerimize düşen sorumluluğu sonuna kadar, Cumhurbaşkanımızın riyasetinde yerine getirmeye devam ediyoruz. Sizlerin ve diğer uluslararası kuruluşların, vakıfların, derneklerin bu hayırlı hizmete ortak olmasını istiyor, burada insanlığa yardımcı olmak isteyenlerin hepsine kapımız açıktır. Birlikte, oradaki kardeşlerimizi, bacılarımızı rahatlatmaya, insanca yaşatamaya yönelik yapabileceğimiz çok şeyler var. Tekliflerinize ve hazırladığımız projeleri sizlere açıklamaya hazırız. Birlikte ve ayrı ayrı bu işleri yapmaya hazırız.” şeklinde konuştu.

Toplantı, Suriyeli STK temsilcilerinin sorularının cevaplanması ve yapılan istişarelerin ardından sona erdi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir