• DOLAR 32.316
  • EURO 35.131
  • ALTIN 2293.174
  • ...
Hafızlık Kur`an sarayına girişin anahtarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce, imam hatip liseleri arasında düzenlenen "Kur`an-ı Kerim Okuma Yarışması Türkiye Finali" Mardin`de yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yaptığı konuşmada, imam hatip Liselerinin sadece Türkiye`ye değil bütün insanlığa armağan olan bilgi, eğitim ve ahlak yuvaları olduğunu söyledi.

Kendisinin de bir imam hatipli olduğunu vurgulayan Görmez, "İmam hatip liseleri milletimizin ortak aklıyla geliştirdiği çok özgün bilgi ve eğitim yuvalarıdır. Öncelikle kainatın ayetleriyle Allah`ın ayetlerini buluşturmak, dinle dilini barıştırmak, akılla vahiyi buluşturmak, Doğu ile Batı`yı buluşturmak kolay bir iş değildir. Bu okullarımız eğitim müfredatıyla bütün bunları başaran ve diğer bir açıdan da devletle milleti buluşturan önemli müessesler olmuştur" diye konuştu.

Hz. Muhammed`in Kur`an-ı Kerim ile ilgili "Kuran Allah`ın yeryüzündeki edep sofrasıdır. Gücünüz yettiğince o edep sofrasından nasipleniniz" hadisini hatırlatan Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milletler o sofradan nasiplendikleri kadar millet olmuşlardır. Kuran-ı Kerim milletimizin bütün değerlerini ayakta tutan bir değerler manzumesidir. Sadece Müslümanlar değil bütün insanlar Kuran`a borçludur. İnanan, inanmayan bütün insanlar, bugün Kuran`a borçludur. Çünkü Kuran bütün insanlığın ufkunda bir sıçrama meydana getirmiştir. Kuran, varlıkla ilgili kainat, insan, adalet, ahlakla ilgi bir sıçrama meydana getirmiştir. Bugün inanmayan toplumların dahi yakaladıkları güzelliklerin kökeninde Kuran`ın payı vardır. O yüzden sadece Müslümanlar değil bütün insanlar Kuran`a borçludur. Millet olarak biz Kur`an ile yücelen bir milletiz. Kuran`a sahip çıktığımız oradan da yücelmişiz. "

Yarışmaya katılan ve izleyen tüm gençleri kutlayan Görmez, "Gençler, Kur`an sadece okunmak için gelen bir kitap değil. Hem okuyacaksınız hem anlayacaksınız. 1996`da bir dostumuzla Londra Üniversitesinde bulunduk. İlk defa gireceğiz üniversitede, gözümüz tepede yazan bir cümleye ilişti, burada `bilgi güçtür` yazıyordu. Arkadaşım bana `ne güzel bir söz değil mi` diye sordu. Ben `Hayır` deyince `Peki, sen yazsan ne yazardın` dedi. Ben olsam, `bilgi tevazu, ahlak ve sorumluluktur` diye yazardım dedim, hiç tereddüt etmeden. Bugün üzülerek belirtmek istiyorum, çağdaş milletler bilgiyi başkalarının kafasına inen bir güce dönüştürdüler" değerlendirmesinde bulundu.

Mardin Valisi Turhan Ayvaz da "Kur`an Arabistan`a inmiştir, Osmanlı yazmıştır, Mısırlı okumuştur" değerlendirmelerini hatırlatarak, "Fakat yeni hafızlarımızı görüyoruz, artık yazmanın yanında okumayı da çok iyi yapıyorlar. Hem okuyorlar, hem yazıyorlar. Ufak tefek olaylarla insanların moralinin bozulmaması gerekir. Dini mümin için koşturan bu millete, cenabı hak rahmetini kıyametten önce son defa gösterecektir" dedi.

11 öğrencinin katıldığı yarışmada İzmit Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Eşref Kaya birinci, Ankara Tevfik İleri İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ahmet Demir ikinci, Van Erciş İmam Hatip Lisesi öğrencisi Sadık Tunç üçündü oldu. Diğer 8 yarışmacı da dördüncü olarak kabul edildi.

Dereceye giren ilk 3 öğrenciye tam altın, dizüstü bilgisayar ve kitap seti, diğer yarışmacılara ise yarım altın ve kitap seti hediye edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü İrfan Aycan, Vali Ayvaz ve Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu`na birer plaket vererek teşekkür etti.

"KUR`AN SARAYINA GİRİŞ ANAHTARINI ALDINIZ"

Yarışmanın ardından Görmez, Kabala beldesini ziyaret ederek, buradaki Kur`an kursunda 1, 5 yılda hafız olan 13 kursiyere diplomalarını törenle verdi.

Görmez, burada yaptığı konuşmada, "Siz hafız olmakla, Kuran sarayına giriş anahtarını aldınız. Bundan sonra her ayetin manasını, ne kastettiğini anlamak ve öğrenmek durumundasınız. Her görev ateşten bir gömlektir. Biz ise ateşten cübbe giyiyoruz. Alimler medeniyet kubbesinin ayaklarıdır. Zaman zaman medeniyet kubbesinde meydana gelen sarsıntılar alimlerin eksikliğindendir" dedi.

Haberler

Bu haberler de ilginizi çekebilir