• DOLAR 32.578
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2487.854
  • ...
DİYARBAKIR - Diyarbakır girişimci işadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata, DİGİAD binasında basın mensuplarıyla bir araya geldi. 39 ilde devam eden ve 3 defa uzatılan 5084 sayılı teşvik yasasının, 31 Aralık`ta sona ereceğini hatırlatarak, yasanın devam ettirilmesini istedi.
 
Bölgede uzun süredir devam eden söz konusu yasadan geriye sadece sigorta pirimi indirimi ve kısmen enerji indiriminin devam ettiğini ifade eden Korkutata, "Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan geçen hafta bunun uzatılmayacağına dair bir açıklaması oldu. Rahtlıkla şunu diyebilirim ki, bizim bölgede ekonomiyi rahatlatan ve ekonomiyi canlı tutan ve teşvik eden 5084 sayılı yasa oldu. Bundan dolayı bu avantajlardan faydalanmak için farklı yerlerden diğer bölgelerden bu bölgeye gelip yatırım yapan oldu ve o yatırımlar devam ediyor" dedi.
 
5084 sayılı yasaya göre, asgari ücretli bir işçinin maliyetinin bin 256,20 TL iken, yasanın sona ermesiyle bu maliyetin bin 402 TL`ye yükseldiğini belirten Kokutata, "Bu bölgede on ve üzeri istihdamı olan hemen herkes bu teşvikten faydalanıyordu. Şimdi 50 civarında istihdamı olan bir insanın, bu ay sigorta pirim tutarı sekiz on bin civarında iken önümüzdeki ay bu 14 bin TL civarına çıkacak" ifadelerini kullandı.
 
Büyük istihdamı olan firmalar dışında bölgede aslında çok insanın da bu yasanın bu ay sonunda biteceğinden haberi olmadığını dile getiren Korkutata, "Bir sonraki ay bu işverenler o rakamı gördükten sonra feryat figan edecek fakat iş işten geçmiş olacak. Bu kanun, teşvik sürekli devam etmeli mi, elbette ki hayır. Son zamanlarda hükümet, bölgeye yatırım ve teşvik yönüyle ekonomik alanda seferber oldu. Hepimizin de bildiği gibi bu yıl içerisinde belki de cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşviki verildi. Bu kapsamda biz de 6`ncı bölgedeyiz ve bölgenin göbeğindeyiz. Bu teşvikle ilgili çok da gelen olmadı dileriz önümüzdeki yıl bunları göreceğiz. Fakat bu yeni teşvikler oturuncaya kadar 5084 sayılı yasanın 2-5 sene daha uzatılması lazım bu bölgemizi ciddi manada rahatlatacaktır. Çünkü daha tamamlanmayan yatırımlar var. Bu yasa kaldırıldığı taktirde benim endişelerim bir çok işçinin işinden olmasıdır. Çünkü orada büyük bir sigorta pirim külfeti gelecek" diye konuştu. (Abit Dündar - İLKHA)