• DOLAR 32.423
  • EURO 35.196
  • ALTIN 2325.22
  • ...
Artık insanlar için tehlikeli hale gelen bu ayılar koruma altına alınmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Nemrut Krater Gölü'nde yaşayan yavru boz ayılar insanlar için tehlike oluşturmaya başladı.

Krater Gölü'nde bulunan iki yavru boz ayı, doğal yaşamından koparak, Krater Gölü'ne gelen ziyaretçilerin verdiği yiyeceklerle besleniyor.  Ziyaretçilerin verdiği yiyeceklere alışan ayılar, her gün kalderayı ziyarete gelen vatandaşların yanına uğrayarak, karınlarının doyurulmasını bekliyor. 

Aç kaldıklarında gelen ziyaretçilere saldıran ayılar, insanlar için tehlike oluşturmaya başladı. Ayıların saldırısına karşı vatandaşları uyaran Bitlis Doğa Spor Kulübü Başkanı Abidin Araboğa, tehlikeli hale gelen yavru boz ayıların koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

İnsanların ayılara yiyecek vermesinin doğru olmadığını vurgulayan Araboğa, “Bunlara yiyecek vermek kesinlikle yanlıştır. Bunlar kendi doğal hayatında yaşamayı öğrenmeleri lazım. Maalesef evcilleşerek tembelleştiler. Saat 11.00’e kadar uyuyorlar. Ondan sonra insanların yanına gelerek bir şeyler istiyorlar. Bu yanlıştır. Bunların biraz beslenip yağlanması gerekiyor. Kış uykularına yattıklarında yeterli yağlanma olmazsa yabani bir hayvan bile bunları parçalayabilir.” dedi.

Ayıların koruma altına alınması gerektiğini dile getiren Araboğa, şunları söyledi:

“Bir şeyler vermemek ile korunmaya alınmaz. İnsanların bilinçlendirilmesi lazım veya burada sürekli görevli kişilerin olması gerekiyor. Korunmaya alınması için ne gerekiyorsa, doğa spor kulübü olarak destek vermeye hazırız. Bunlar açtırlar. İnsanlardan bir şey bekliyorlar. Yanınızda bir şey yoksa saldıracaklar. Bunlar büyüyerek tehlikeli duruma gelmişler. Özellikle ailelere sesleniyorum, ‘Çocukları asla yanaştırmayın.’ Eskiden küçüktüler belki ama bunlar şu an büyümüşler. Eski görüntülere aldanmasınlar. Birkaç ekmek ile doymuyorlar. Açtırlar ve saldırıyorlar. Kendilerine et lazım, bal lazım, daha güçlü yiyecekler lazım.” (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir