• DOLAR 32.523
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2435.632
  • ...
Türkiye’den ABD’nin  Kararına  Tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun 18 Kasım'da uluslararası kamuoyuna duyurduğu, işgal rejiminin yeni yerleşimlerin artık yasadışı kabul edilmeyeceği kararıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, ABD yönetiminin daha önce Tel Aviv yerine Kudüs'ü başkent kabul etme gibi kararlar aldığı işaret edilerek, işgal rejiminin yasadışı eylemlerini meşrulaştırmaya dönük bir tutum sergilendiği vurgulandı.

Açıklamada, "İsrail işgali altındaki Kudüs ve Golan Tepeleri’ne yönelik hukuk dışı tasarruflarıyla tüm uluslararası toplumu karşısına alan ABD yönetiminin Batı Şeria’daki yasadışı yerleşim yerlerinin hukuka aykırı olmadığı iddiasında bulunması, israilin yasadışı eylemlerini meşrulaştırmaya yönelik pervasız ve hukuk tanımaz tutumunun yeni bir örneğidir. Bu konuda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından yapılan talihsiz açıklama, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin 49. maddesi ve 2334 (2016) sayılı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı başta olmak üzere, uluslararası hukuku açıkça hiçe saymaktadır" denildi.

Söz konusu yerlerin Filistin toprakları olduğu ve uluslararası hukuk sisteminin sadece bir ülkenin keyfi tasarrufu ile değişmeyeceği ve Türkiye'nin, uluslararası toplumun sorumluluk sahibi tüm üyeleriyle birlikte Filistin Devleti’nin bağımsızlığını ve kardeş Filistin halkının meşru haklarını savunmayı sürdüreceği ifade edildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir