• DOLAR 32.505
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2434.011
  • ...
İŞGAL MEŞRULAŞTIRILAMAZ!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, işgalci terör rejiminin işgal altında tuttuğu Batı Yaka’daki Yahudi yerleşim birimlerini artık yasa dışı görmediklerini açıkladı.

Bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında, konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı, Batı Yaka'da yer alan Yahudi yerleşim birimlerine yönelik Barack Obama dönemindeki politikayı değiştirdiklerini belirtti.

Pompeo, ABD'nin Batı Yaka'daki gelişmelerle ilgili uzun yıllardır sürdürdüğü yaklaşımın, barışın sağlanmasında işe yaramadığını savundu.

39. ABD Başkanı Jimmy Carter yönetiminin, 1978'de, terör rejiminin sivil yerleşim girişimlerinin uluslararası hukuka uygun olmadığını savunan Pompeo, ancak 40. ABD Başkanı Ronald Reagan yönetiminin ise buna karşı çıktığını ve söz konusu yerlerin yasa dışı olduğuna inanmadığını hatırlattı.

Pompeo, Trump yönetiminin de Reagan ile aynı fikirde olduğunu kaydederek, “ABD'nin artık Batı Yaka'daki yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu düşünmediğini açıklıyorum.” diye konuştu.

AÇIKLAMA İŞGALCİLERİ SEVİNDİRDİ

ABD Dışişleri Bakanının işgalcilere destek açıklaması, terör çetesi yöneticileri tarafından olumlu karşılandı.

İşgal rejimi Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, terör rejiminin, aldıkları karardan dolayı ABD Başkanı Trump ve Dışişleri Bakanı Pompeo'ya minnettar olduğu belirtildi.  ABD'nin aldığı kararın "tarihi gerçeği" yansıttığı iddia edilen açıklamada, diğer ülkelere de benzer kararlar alma çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca, siyonist terör çetesinin kalıcı barışı sağlamak amacıyla tüm nihai statü meseleleriyle ilgili Filistin ile barış görüşmeleri yapmaya hazır ve istekli olmaya devam ettiği öne sürülen açıklamada, "Ancak İsrail, yerleşim yerlerinin yasallığıyla ilgili tüm tartışmaları reddetmeye devam edecektir." ifadelerine yer verildi.

ESKİ İŞGALCİ BAKANDAN İLHAK ÇAĞRISI

Pompeo’nun açıklamasının ardından işgal rejimi eski Adalet Bakanı Ayelet Şaked de söz konusu yerleşimlerin terör rejimine ilhak edilmesi çağrısı yaptı.

Twitter hesabında paylaştığı mesajda, Batı Yaka'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine ilişkin karardan dolayı Trump ve Pompeo'ya teşekkür eden Şaked, Yahudilerin Batı Yaka'da yaşamaya yasal ve ahlaki hakları olduğunu iddia ederek, "Artık egemenliğimizi bu yerleşimlere uygulama zamanı." ifadesini kullandı.

HAMAS: ABD'NİN TAVRI DÜŞMANCADIR

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun açıklamalarına HAMAS’tan tepki geldi. HAMAS resmi sözcüsü Hazım Kasım, karara ilişkin yaptığı açıklamada, ABD'nin bu tutumunun Filistin halkına ve haklarına karşı düşmanca tutuma ortak olduğunu gösterdiğini dile getirdi. 

Kasım konuyla ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "ABD Dışişleri Bakanı'nın Batı Yaka bölgesine inşa edilen Yahudi yerleşim merkezlerinin uluslararası yasalara aykırı olmadığını söylemesi tüm uluslararası yasalara ve insan hakları ilkelerine aykırı bir tutumdur."

Bu haberler de ilginizi çekebilir