• DOLAR 32.59
  • EURO 34.723
  • ALTIN 2508.763
  • ...
Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, Türkiye`de 65 milyon civarında kredi kartı olduğunun belirterek bilinçsiz harcama nedeniyle toplumun ipotek altında olduğunu söyledi.

Bilecik`in Bozüyük ilçesinde THD Şubesi tarafından Belediye Düğün Salonu’nda düzenlenen "Tüketici Hakları" panelinden önce gazetecilere açıklamalarda bulunan Çakar, insanların kredi kartı yokken ‘Ayağını yorganına göre uzat’ politikası izlediğini belirterek, "İnsanlar, kredi kartı yokken kendi gelir durumuna göre harcama yapıyordu. Çok zor durumda kaldığında ise yakınlarından borç para isteyebiliyorlardı. İnsanların büyük bir çoğunluğu bu kredi kartını nakit para gibi, son derece bilinçsizce ve gerekli gereksiz alışverişlerde kullanıyor. Bir de aileye giren para sınırlı olduğu için, bilinçsiz alışveriş, bilinçsiz alışverişi körükleyen reklamlar ve bankaların da yeni doğacak çocuğa da kredi kartı vermeye çalışması nedeniyle insanlar tam anlamıyla bir tuzak içerisinde ve toplum ipotek altında" dedi.

Türkiye’de 10 milyonlarca insanın bankaların ipoteği altına olduğunu savunan Çakar, "İnsanların ayaklarını yorganına göre uzatmaları gerekiyor ancak bu da yeterli değil. Türkiye`de 65 milyon dolayında kredi kartı olduğu söyleniyor. Gittikçe kredi sayısı artıyor ve kredi kartı nedeniyle borçlu sayısı artıyor. Ödeyemeyen insan sayısı artıyor. İnsanlar, nakit paraları olmadığından, yoksulluğun gittikçe artmasıyla en basit ihtiyaçlarını bile kredi kartıyla alıyorlar çünkü yorgan küçük” diye konuştu.

Çakar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diğer taraftan da insanların alım gücünün yükseltilmesi için ve haksız vergi politikalarıyla da mücadele etmeleri gerekiyor. Bunun için de insanların örgütlenmesi gerekiyor. Tüketici Hakları Derneği olarak bilim insanları ve vergi uzmanlarıyla yaptığımız bir araştırmada gördük ki, toplanan gelir vergisinin yüzde 68,6`sı dolaylı vergiler. Dolaylı vergiler de bir tüketici vergisidir. En doğal ihtiyaçlardan bu vergi alınıyor. Cumhuriyet tarihinin en yüksek dolaylı vergisi.

Bunun üzerine çalışan insanların bordrolarından peşin olarak kesilen vergiler de eklendiğinde toplanan tüm bu gelirlerin yüzde 85`ten fazlası dar gelirli, yoksul ve emekçi insanların üzerinden alınıyor. Büyük sermayenin vergi vermediğini, 2013 yılı bütçesinde rantiyelere ve sermaye kesimine faiz adı altında 53 milyar lira para verildiğini biliyoruz. Bir taraftan hükümet, hükümet yetkilileri, ekonomiden ve maliyeden sorumlu kişiler kayıt dışı ekonomiden şikayet ederken, `Vergi toplama konusunda üzerine gideceğiz` derken ne vergi toplanıyor ne de vergi kaçağının üzerine gidiliyor.”

(İHA)