• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şanlıurfa’da havaların soğumasıyla birlikte kentin çeşitli mahallelerinde kurulan tezgâhlarda zeytin satışları başladı.

Şanlıurfa’da yazın karpuzculuk; sonbahar ve kış aylarında da zeytincilik yapan Şıh Halil Demir, "Urfa’da hem karpuzculuk hem de zeytincilik yapıyorum. Şu an zeytin mevsimimiz başlamıştır. Bütün tezgâhlar açıldı, bütün Urfa halkını bekliyoruz.  Zeytinler artık olgunlaşmıştır, zamanı gelmiştir. Yağmur yedi mi, yemedi mi? diye soranlara cevabımız, yağmur yemiştir. Şu an yeşil zeytin zamanıdır. Yapmak isteyen herkes yapabilir. Artık zeytinler güzel olmaya başladı.’’ şeklinde konuştu.

Nizip’ten zeytinleri getirdiğini belirten Demir, "Ben bu işi aşağı yukarı 10 yıldır yapıyorum. Daha önceden de yapıyordum bir ara bıraktım. Tekrar yapmaya başladım. Zeytincilik güzel ama müşteri olunca daha güzel oluyor. Biz bölgesel olarak zeytini Gaziantep’in Nizip ilçesinden alıyoruz. Bütün bölgenin Urfa’nın, Antep’in, Adıyaman’ın olsun bu yörelerin zeytinleri orada birleşir. Satış noktası orasıdır. Zeytin çeşitlerinden şu an elimizde 6 çeşit var ve daha da çeşitlerimiz artacaktır. Şu an elimizde Gemlik, Halhallı, Cins zeytin, Saurani, Ayvalık ve Manzalin zeytin çeşitlerimiz var. İlerideki zamanda zeytin çeşitlerimiz çoğalacaktır." ifadelerini kullandı.

Lezzetli olan zeytinin yeşil zeytin olduğunu ifade eden Demir, "Şu an siyah zeytinin zamanı değildir. Siyah zeytin 10-15 gün sonra elimizde olacaktır.  Yağmuru yedikten sonra zeytin tam siyahlaşıyor. Yeşil zeytin daha lezzetli ve daha uzun ömürlüdür. Asıl zeytinin rengi yeşil olması lazımdır. Yeşil zeytin daha lezzetli, daha uzun ömürlüdür.  Siyah zeytinin yapmasını bilmezsen çöpe gider, yazık olur. Yeşil zeytini kırma yaptığın zaman çok şahane zeytin meydana çıkıyor.  İyi zeytini kırıp eline sürdüğün zaman elin yapışkan olacak. Zeytinin yağ oranı budur. Zeytin Fiyatları yine 3-4 yıl önceki fiyatlardır. Herhangi bir artış olmadı. Şu an 6 liradan 12 liraya kadar fiyatlar değişiyor." diye konuştu.

Zeytinin evde nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi veren Demir, "Zeytin kırdığın zaman hepsini tatlandırmamak lazımdır. Ufak mataralara koyup, üzerine suyu çekip, kapaklarını kapatıp, bir mataranın suyunu değişip tatlandıracaksın. Ötekiler acı suyunda kalacak çünkü daha uzun ömürlü oluyor. Şu an fiyatlar uygun ama ilerideki haftalarda zeytinin artış yapacağından eminiz. Çünkü bu sene verim çok az olduğundan şimdiden alan kârlı çıkacaktır.’’ dedi. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)  

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız