• DOLAR 32.371
  • EURO 35.039
  • ALTIN 2325.83
  • ...
“Kullanılmayan ilaçlar imha edilmelidir”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Şahinbey Belediyesi ve Gaziantep Eczacılar Odası iş birliğinde 2015 yılında başlatılan “Evsel Atık İlaçların Bertarafı Projesi” düzenlenen kapanış toplantısıyla sona erdi.

4 yıl önce hayata geçirilen proje kapsamında, Şehitkâmil ve Şahinbey ilçesindeki kamu kurumlarında çalışan personel, personel yakınları ve halka yönelik bilinçlendirme çalışması gerçekleştirildi.

Bilgilendirme çalışmalarıyla 2015 yılı itibariyle başlayan proje, Gaziantep Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda bulunan atık ilaç deposunda biriktirilen ilaçlar, imha edildi.

Şahinbey ilçesi Mehmet Erdemoğlu İlkokulu’nda organize edilen projenin kapanış toplantısına, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan, Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Sarıfakı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Emel Kıraç, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Proje kapsamında okullarda eğitime başlanıldığını aktaran Gül, küçük yaşlarda verilen bu eğitimler ile çocukların geleceğe daha sağlıklı ve bilinçli bir şekilde hazırlandıklarını dile getirdi.

Özellikle hijyen ve sağlıklı beslenme alışkanlığının çocuğa kazandırılmasının koruyucu önlem olduğunu vurgulayan Gül, “Hasta olmadan önce yapmamız gerekenler var. Bunların başında hijyen ve sağlıklı beslenme geliyor. Çocuklarımızın elini yıkama alışkanlıklarını çocuk yaşlarda kazanmaları, ileriki hayatında bu alışkanlıkların devam edeceği anlamına gelir. Yine düzenli beslenme çok önemli. Bu konuda anne ve babalara büyük görev düşüyor. Anne ve babaların yaptığı en büyük hata çocukların istediği, sevdiği yiyecekleri çocuğa vermeleri. Bu da tek tip beslenme olarak çocuklarımızın direncini düşürüyor. Doğal olarak hastalıklara davetiye çıkarıyor.” dedi.

“Antibiyotiklerin yüzde 50’si hiç açılmadan atılıyor”

Her türlü önleme karşı hasta olunduğu durumlarda ise antibiyotik ağırlıklı bir tedavinin uygulandığını belirten Gül, “ Bu ilaçların yüzde 50’si maalesef kullanılmıyor. Çocuk iyileşme eğilimi gösterdiğinde ilacı kesmek çocukların direncini düşürüyor. Okullarda bu eğitimin verilmesi de çocuklarımızın hem gereksiz ilaç kullanmamaları hem de beslenme ve hijyen noktasında bilinçlenmesine katkı sunacak.” ifadelerini kullandı.

Gül,  ilaçların imhası konusunda vatandaşlardan destek isteyerek, “Özellikle de velilerimizden beklentimiz; kullanılmayan ilaçların bertaraf edilmesi. Doğaya attığımız her ilaç yine bir şekilde bize geri dönüyor. Suya karışan ilaçlar bitkilere, ağaçlara,  yer altı sularında içtiğimiz sulara karışarak yine bizlere bir şekilde bulaşmış oluyor.  O açıdan kullanacağımız ilaçların dozajı, süresi ve miktarı kadar kullanılmayanların bertaraf edilmesi önem arz ediyor. Bu noktada sağlık çalışanlarımıza, velilerimize, çocuklarımıza daha doğrusu toplumun her kesimine önemli görevler düşüyor.” diye konuştu. 

 

Hastalıktan korunmanın bir diğer yolunun da spor yapmak olduğunu da sözlerine ekleyen Gül, bol bol spor yapmaları noktasında öğrencilere tavsiyelerde bulunarak projede emeği geçenlere teşekkür etti.

İl Sağlık Müdürü Serdar Sarıfakı da proje hakkında bilgi vererek, “Evsel Atık İlaçların Bertarafı Projesi”nde, ilaç kullanımına dair yaşanılan pek çok soruna dikkat çekmenin, hasta ve hasta yakını kapsamındaki paydaşlara akılcı ilaç kullanımı ilkelerini anlatarak benimsetmenin hedeflendiğini dile getirdi.

Proje kapsamında 13 bin 500 ilaç kutusu toplandığını belirten Sarıfakı, toplanan ilaçların kategorize edilerek tek tek sayıldığını, toplam ilaç kutusu içeresinde açılmış kutu sayısının 7 bin 331, açılmamış ilaç sayısının ise 6 bin 182 olduğu, toplanan ilaçların yüzde 46’sının hiç açılmadan atıldığını, bunların içerisinde antibiyotiklerin ilk sırada geldiğini bildirdi.

Konuşmaların ardından sonrasında Vali Gül, veliler ile öğrenciler tarafından hazırlanan hijyen konulu mini gösteriyi izledi ve akılcı ilaç kullanımı temalı resim sergisini gezdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir