• DOLAR 32.602
  • EURO 34.767
  • ALTIN 2498.204
  • ...
Öğrenim kredisini ödeyemeyen milyonlarca öğrenci için yeni düzenleme
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Öğrenim kredisini ödeyemeyen öğrenciler için yeni bir düzenleme yapılıyor. Mevcut durumda borç, mezun olduktan iki yıl sonra ödenmezse icra geliyor. Yeni düzenleme ile 'iş bulduktan sonra ödeme’ formülü üzerinde çalışıyor.

Son zamanlarda Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredi borçları nedeniyle icra takiplerinin artması, söz konusu düzenlemeyi hızlandırdı.  Çalışmalarda, borçların faizlerinin silinmesi önerileri de gündemde.

Eğitim kredisi borçları konusu, 5 milyon genci ilgilendiriyor. Mevcut yasaya göre, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcu olanların, mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödeme yapması gerekiyor. Genç mezun, 2 yıl sonra işe giremese de borcunu ödemeye başlamak zorunda kalıyor. Birçok öğrencinin icralık olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle öğrenci kredisi alanların, sigortalı işte çalışıncaya kadar borcunu ödeme zorunluluğu bulunmaması ve ertelenen borca faiz uygulanmaması öneriliyor.

Yeni düzenlemede ayrıca, karşılıksız çeke hapis cezasına karşı da çalışma gündemde.

Çekin karşılıksız çıkması halinde adli para cezası uygulanıyor. Bunun süresinde ödenmemesi durumunda ise hapis cezasına dönüşüyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir