• DOLAR 32.335
  • EURO 35.126
  • ALTIN 2309.58
  • ...
SON DAKİKA
Her Şeyin Fişi Var Ama İşkencenin Yok!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çuvallar dolusu fiş, imha edilecek. Ancak tarihe not düşülmesi adına fişleme yapan isimler tek tek tutanaklara geçirilecek

Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu`na gelen çuvallar dolusu fişleme belgeleriyle ilgili karar çıktı. Darbe dönemlerinde fişlenen vatandaş bilgileri imha edilecek. Ancak tarihe bir not düşmesi ve ibret-i alem olması için fişleme yapan isimler tek tek tutanaklara geçecek. Tarihi vesika olarak fişleme yapanların isimleri Meclis`te kalacak.

KÖTÜ NİYETLİLER KULLANABİLİR

Darbeler tarihinin en mağdur edici, en iz bırakan arşivi fişleme kayıtları. Meclis Darbe Komisyonu Raporu`nda `kendi insanını ihbarcılıkla, fişlemeyle sadakat testlerinden geçiren cuntacıların dilediğini potansiyel hain ve iç düşman olarak dilediğini sadakat sahibi güvenilir vatandaş olarak kategorize ettiği` tespiti yer alıyor. Fişlemelerde en çok sonuç alınan kurumlar üniversiteler ve ordu. `Cadı avı` şeklinde yapılan fişlemelerde Türkiye`nin okuyan gençleri, yetişmiş subayları, bürokratları `dinci` `nurcu` `alevi` `eşi başörtülü` `kadına düşkün` `içki içmez-içer` şeklinde devlet kayıtlarına geçirildi. Sadece 28 Şubat sürecinde milyonlarca fişleme devlet eliyle yapıldı.

Kurumların arşivlerinde bulunan bu kayıtlar `istenildiği taktirde` yeniden bakılabilecek nitelikte. İnsan hak ve hürriyetlerine aykırı bu kayıtların bürokratın yükselmesi, subayın terfi almasının önünde bir engel teşkil ettiği görüşünde birleşen Darbe Komisyonu üyeleri fişlerin silinerek devletin hafızasından atılmasını istedi. Aksi halde vatandaşlar hakkındaki fişleme kayıtlarının yöneticilerce kullanılabileceğine dikkat çekildi.

HANGİ TARİHTE KAÇ KİŞİYİ FİŞLEDİ?

Darbe Komisyonu`nun oyladığı fişleme belgelerinin yakılması talebine bir milletvekili karşı çıktı. AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, fişlemelerin tarihi vesika olduğunu belirterek yakılmamasını istedi. Ancak komisyondaki diğer milletvekilleri vatandaşların ömür boyu bu fişlemelerle yaşamaması gerektiği görüşünde birleşti. Bunun üzerine fişleme belgelerinin yakılarak imhası kararlaştırıldı. Paradan altı sıfır atılmasının ardından eski banknotların yüksek ısıdaki çimento fabrikalarında yakıldığı, fişleme belgelerinin de buralarda imha edilebileceği belirtildi. Milletvekili Özdağ`ın, fişleme belgeleri yakılmadan önce fişleme yapanların isimlerinin tutanaklara aktarılması yönünde tavsiye kararı kabul gördü. Meclis Genel Kurulu`nda da görüşülmesinin ardından Türkiye`nin karanlık dönemlerinde kayda geçen belgeler yakılırken, fişleme yapanlar Meclis kayıtlarında kalacak. Kayıtlarda fişleme yapan kişinin ismi ve hangi yıllarda kaç kişiyi fişlediği bilgileri yer alacak.

30 BİN BELGEYE YENİ KOMİSYON TALEBİ

Başbakanlık, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu`nun talebi üzerine 30 bin sayfa daha ilave belgeyi Meclis`e gönderdi. Darbe komisyonu raporunun yazılıp Meclis Başkanlığı`na teslim edilmesinin ardından ulaşan belgelerin büyük çoğunluğunu fişlemeler oluşturuyor. Komisyon üyeleri Türkiye`nin darbeler tarihine yeni bir boyut kazandıracak 30 bin sayfa belgeyi incelemeye başladı. Karanlık dönemlere ışık tutacak belgelere dair rapor hazırlanması için Meclis`e yeni komisyon önerisi yapıldı.

HER ŞEYİN FİŞİ VAR İŞKENCENİN YOK

Darbe Komisyonu raporu fişlemeler konusunda çarpıcı bilgiler ve belgeler içeriyor. Darbe sonrası cezaevlerinde işkence altında ölen insanların sayısının halen tespit edilemediğine işaret ediliken şu vurgu yapılıyor: "12 Eylül`den sonra sadece Diyarbakır cezaevinden 50`nin üzerinde insanın cenazesi çıktı. Araştırmamızın çıkardığı sonuçlardan biri de darbecilerin işkenceleri fişlemediğidir. İşkencenin fişi olmazmış istihbarat, emniyet, istihbarat, jandarma ve gardiyan raporlarında."

Kaynak: Bugün

Bu haberler de ilginizi çekebilir