• DOLAR 32.395
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2326.372
  • ...
İran'da protestolar sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İran'da benzine yapılan zammın ardından başlayan protestolar devam ediyor.

Tahran, Kirmanşah, Hürremabad, Ahvaz, Şiraz, Yezd, Meşhed, İsfahan, Kerec, Tebriz, Behbehan, Kaimşehr, Kazrun, İslamşehr ve Şehriyan başta olmak üzere birçok kentte benzin zammını protesto etmek için kamu binalarını ateşe veren göstericilerle güvenlik güçleri arasında olaylar yaşandı.

Başkent Tahran ve Kerec'deki gösteriler nedeniyle yollar trafiğe kapatılırken Tahran, Şiraz, İsfahan, Kirmanşah, Hürremşehr, Kerec, Abadan ve Hürremşehr'de okullar tatil edildi.

Bir güvenlik kuruluşu tarafından yayınlanan rapora göre, ülke genelinde toplam bin 80 şehir ve ilçede protesto düzenlendi.

Protestoların seviyesinin 2017'deki protestolara kıyasla daha büyük ve daha yıkıcı olduğu, bu nedenle maddi kayıpların arttığı kaydedildi.

Raporlara göre, şu ana kadar son yaklaşık bin protestocu tutuklandı, 100'den fazla banka ve 75 alışveriş merkezi yakıldı.

Tahran'da Tejarat Bankası'nın yakılarak yangının bankanın bitişiğindeki konuta sıçraması sonucu binanın içindeki sivillerin mahsur kaldığı, yolların kapatılması nedeniyle itfaiye araçlarının yangının bulunduğu yere geç ulaştığı ifade edildi.

İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, 15 Kasım'da uygulanan benzin zammının ardından çıkan olaylarla ilgili olarak şu açıklamalarda bulunmuştu:

"Yürütme, yargı ve yasama organı başkanlarının, uzmanların çalışmalarına dayanarak aldığı karar uygulanmalı.

Doğal olarak bu karardan bazı vatandaşlar endişe duyacak ve zararlarına olacak. Fakat kamu mallarını tahrip etme ve ateşe verme vatandaşların işi değil, fitnecilerin işi. İslam Devrimi ile İran düşmanları bu tür tahripler ile gerginliği destekliyor ve şu anda da bununla meşgul. Bu tür olaylar her toplum ve ülkenin en büyük felaketi olacak güvensizliği arttırabilir. Vatanına ilgi duyan akıllı insan bunu yapmaz. Yetkililer bu planın vatandaşların yaşamını kötü yönde etkilememesi için özen göstermeli.

Benzindeki zam diğer ürünlerin fiyatlarının artmasına neden olmamalı. Televizyonda yetkililerin benzine getirilen zammın diğer ürünlerin fiyatlarını etkilememesi için çalışacaklarını söylediklerini izledim. Bu kontrolün topyekûn yapılması şart. Pahalılık vatandaşlar için büyük sorunlar getirebilir. Tüm yetkililer duyarlı olmalı. Güvenlikle ilgili yetkililer de görevini yapmalı." (İLKHA)

]]>

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir