• DOLAR 32.428
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.979
  • ...
İkra Der `Toplumsal Yozlaşma`yı Anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Sosyal, kültürel ve eğitim alanında faaliyet gösteren İkra Eğitim, Sağlık Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği günümüz sosyal ve kültürel sorunlara dikkat çeken bir seminer düzenledi.
 

Seminere konuşmacı olarak Doğru Haber Gazetesi yazarlarından Abdulkadir Turan katıldı.
 

İslam âleminin tarihten bugüne birçok saldırılara maruz kaldığını belirten Abdulkadir Turan, "Sorunlardan ilki Hz. Ebubekir zamanında görülen dinden dönme yani mürtetleşme vakasıdır ve yine Hz. Ebubekir zamanında görülen zekât vermeme isyanıdır. Hz. Ebubekir bu iki guruba karşı mücadele ediyor ve İslam devletinde var olan iç sorunları bitirmeye çalışıyor. Bu başarı dış politikaya da yansıyıp birçok yer fethediliyor.
 

"Müslümanlar sorunlarını ilim ve takva sayesinde bertaraf etmişlerdir"
İkinci sorun ise Haçlı seferleridir. Bu saldırılar İslam âleminde çok ağır felaketlere neden olmuştur. Müslümanlar bu sorunları ilim ve takva sayesinde bertaraf etmişlerdir. Özellikle Selahaddin Eyyubi, medrese ve tasavvuf eğitimi çerçevesinde ayet ve hadis ilimleriyle toplumun imanını güçlü tutmayı başarmıştır.
 

Üçüncüsü, Moğol istilasıdır. Bu istila ile beraber İslam dünyasındaki bütün ilmi ve kültürel eserler yakılıp yıkılmış Müslümanlar çok büyük acılar çekmişlerdir. Özellikle kütüphane ve medreselerin yakılıp yıkılmasıyla Müslümanlar bilim açısından büyük zararlar görmüştür. Müslümanların karşılaştığı bir diğer felaket ise toplumsal ve kültürel açıdan yozlaştırılmasıdır." dedi.
 

Üç önemli sorumluluğumuz var
Toplumsal bir varlık olmamız nedeniyle üç önemli sorumluluğumuzun olduğunu belirten Turan, "Bunlar, insan olma sorumluluğu, Müslüman olma sorumluluğu ve bu toplum içinde yaşadığımız için toplumun bize yüklemiş olduğu sorumluluklardır." dedi.
 

"Toplumun bir ferdi olduğumuzun farkında olmalıyız" diyen Turan, "Kürt, Türk, Arap hangisi olursak olalım fark etmez biz toplumun bir ferdiyiz. Bu nedenle bu bilinçle hareket etmeliyiz. Kişilerin kendilerini rahatlatmasının bir yönü de toplumsal sorunları görmezden gelip yok saymaktır. Bu da yanlış bir düşüncedir. Hiçbir fert, özellikle Allah`a ve Ahiret gününe iman etmiş Müslümanlar toplumsal sorunlara karşı duyarsız kalamaz." şeklinde konuştu.
 

Seminer, yapılan ikramın ardından sona erdi.

Veysi Çetik - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir