• DOLAR 32.339
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2240.922
  • ...

Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan TÜYAP Fuar alanında düzenlenen açılış törenine katılan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu gerçekleştirilen programın önemine ilişkin konuşma yaptı.

Diyarbakır’ın 10 bin yıllık tarihinde yemek ve kültür açısından zengin olduğuna değinen Güzeloğlu, "Diyarbakır'ın 10 bin yıllık tarihinin sofraya yansıyan lezzetlerinin, güzelliklerinin somut olan ve olmayan mirasın, geleceğe aktarılacak değerlerin sunulduğu bir buluşma, kucaklaşma ve lezzet şölenidir. Diyarbakır'ı anlamak, zenginliklerini kavramak, binlerce yıllık medeniyet geçmişinin her boyutunda, özellikle yemek ve kültür açısından bugüne kadar taşıdığı güzellikleri tatmak anlamında çok önemli bir buluşmayı yaşıyoruz." dedi.

Diyarbakır'ın kadim bir medeniyet geçmişi ve insanlık tarihiyle büyük şehir olduğuna vurgu yapan Güzeloğlu, "Her zaman etkili alanı sınırların ötesine uzanan her boyutuyla bunu hak eden büyüklük ve medeniyetin adıdır." ifadelerini kullandı.

Yöresel lezzetler konusunda lisans çalışmalarının yapılması gerektiğine dikkat çeken Güzeloğlu, Tescilli ürünlerimizin sayısını çoğaltmak ve bununla ilgili süreçleri uluslararası alanda yaratıcı şehirler noktasında UNESCO zincirine dâhil olmak, yemek ve üretilen ürünler alanında çoğaltmak gibi sorumluluklara sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

"Bu tatların herkese ulaşması için bir proje başlattık"

Güzeloğlu, "Diyarbakır'ın bugüne kadar taşınan tüm lezzetlerini anlatılarak yaşatılması, kaybolmaması ve sunulmasıyla bu tatların herkese ulaşması noktasında bir proje başlattık. Bunu yakın bir zamanda dünyanın ünlü aşçılık alanındaki marka kurumlarıyla iş birliği ve özellikle tanınan aşçılarımızın katılımıyla bir lezzet ve görsel şöleni oluşturacağız. Bu toprakların sahip olduğu zenginlikleri sofradan başlayarak her kişi ve kesime ulaştırarak bu birikimi yaşatma kararını sergileyeceğiz." şeklinde konuştu.

Malatya’nın onur konuğu olduğu, yöresel lezzetlerin sergilendiği ve kapıları 17 Kasım’a kadar açık olacak olan fuarda Malatya’ya ait yöresel yemekler, Sahne Mutfak’da yapılacak ve ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Diyarbakır Gurme 2019 Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarında Diyarbakır’ın yöresel lezzetleri sergilenecek ve ziyaretçilerin tadım yapmaları sağlanacak. Aydın, Van, Osmaniye, Mersin Sivas, Kastamonu, Trabzon, Hatay, Kayseri’nin aralarında olduğu 45 ilin mutfağı sergilenecek. Fuarda şef, gurme, akademisyen ve blogerların da yer alacağı yemek atölyeleri, söyleşiler ve yarışmalar düzenlenecek.

Fuar açılış törenine, Güzeloğlu’nun yanı sıra önceki dönem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Malatya Valisi Aydın Baruş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile birçok ilden vali yardımcıları, belediye başkanları, ticaret odası başkanları, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gıda firmaları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. (Ramazan Zeren-İLKHA)

]]>