• DOLAR 32.813
  • EURO 35.484
  • ALTIN 2525.448
  • ...
Yemenliler `rejimin düşüşü`nü kutluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yemen`de Başkanlık Sarayına yapılan saldırıda Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih`in yaralanarak ülkeyi terk etmesinin ardından milyonlarca Yemenli kutlamalara başladı. Kutlamalara askerler ve polisler de katıldı.

Daha önce Yemen`den ayrılmadığı açıklanan Devlet Başkanı Salih`in, Suudi Arabistan`a gittiği belirtildi. Salih`in ülkeden gitmesi, başkent Sana`da "rejimin düşüşü" olarak kutlanıyor.

Salih`in Arabistan`a gittiği haberinin öğrenilmesiyle birlikte Sana`nın merkezinde toplanan halk, kutlama yapmaya başladı. Sana Üniversitesi`nin yanındaki Değişim Meydanı`nda toplanan Yemenliler, "Bugün yeni bir Yemen doğdu" ve "Bitti, rejim düştü" sloganları atıyor.

Cuma günü Salih`in başkanlık sarayında yaralanmasının ardından hükümet birlikleri, ülkenin en güçlü aşireti Haşid`in lideri Sadık El Ahmar`ın yaşadığı bölgeyi bombalamıştı.

Muhalif birliklerin başkanlık sarayına düzenledikleri saldırıda, Devlet Başkanı Salih`in yanı sıra Başbakan Ali Mahmud Mucavar, Meclis sözcüsü Yahya El Rayi ve 6 yetkili daha yaralanmış, 7 başkanlık koruması ölmüştü.

Yaralanan üst düzey yetkililer Suudi Arabistan`a gitti. Yetkililer, tedavi için ülkeyi terk ettiklerini ve tedaviden sonra geri döneceklerini iddia ediyor.

Yemenli yetkililer Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, Salih`in yüzünde ve kafasında yaralar olduğunu söylerken, başka haber kaynakları Salih`in vücudunda şarapnel yaraları ve yanıklar olduğunu belirtiyor.

Televizyona çıkmayan Salih, devlet televizyonunda yayınlanan bir ses kaydında sadece "Ben iyiyim, sağlık durumum iyi" dedi.

KABİLELER BAŞKENT`E YÜRÜYOR

Öte yandan, ülkede çatışmalar yayılıyor. Ülkenin güneyine de sıçradığı ve binlerce kabile mensubunun Salih`e karşı savaşa katılmak için başkente doğru ilerlemeye başladığı bildirildi.

Ülkede en kalabalık eylemlerin yapıldığı şehir olan Taiz`de güvenlik güçlerinin çekildiği bildirilirken, rejime ait devlet binalarının muhaliflerin eline geçtiği bildiriliyor.



ETHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir