• DOLAR 32.337
  • EURO 35.181
  • ALTIN 2240.797
  • ...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bazı vatandaşların 65 yaş maaşının kesildiği yönünde şikayetleri Meclis Genel Kurulunda gündeme getirdi.

Bu konuda Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a soru önergesi yönelten Gürer’e Bakan yanıtında yeni bir durumun söz konusu olmadığı ifade edilmişti. Gürer, Niğde'de birçok kişinin bu konuda mağdur olduğunu söyledi.

Gürer,  Niğde Merkez Edikli, Ulukışla Beyağıl ve Alihoca köylerinde isim isim bu kişileri saptadığını Genel Kurulda dile getirerek, "Bununla ilgili, Çalışma Bakanına bir soru önergesi verdim. 65 yaş maaşı ve engellilerin maaşlarının neden kesildiğini sorduğumda, Sayın Bakan böyle bir uygulamanın bulunmadığını ifade etti ancak Edikli, Beyağıl, Alihoca köylerinde isim isim bu kişileri saptadım. Niğde merkezle birlikte kendisine isimlerle soru önergesini tekrar yönettim. Şu ana kadar bu konuda bir yanıt alamadım. 65 yaş maaşını yıllardır alan, engelli olarak yıllardır maaş alanların maaşlarının kesilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu nedenle, Başkanlığınız tarafından sorularımızın yanıtlanması yönünde girişimde bulunulmasını talep ediyorum." ifadelerini kullandı.

Gürer, 65 yaş maaşı alırken maaşı kesilenlerden bazılarının isimlerini de açıkladı ve "Engellilerin de maaşı kesildi, şikâyetler alıyorum. Bakanlık, 'böyle bir durum yok' diyor ama ortada maaşı kesilen mağdur vatandaşlarımız var. Bakanlık bu konuda bir an önce açıklama yapmalıdır. Aynı zamanda bu vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmelidir." diye ekledi.

Gürer Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede "Niğde ilinin pilot bölge seçildiği 65 yaş maaşı almak için uygunluk kriterlerinin yeniden düzenlendiği ve bu nedenle birçok kişinin maaşlarının kesileceği doğru mudur? Konuyla ilgili düzenleme yapılmış mıdır?" diye sormuştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, verdiği yanıtta "2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki yaşlı yardımlarından yararlanma kriterleri ile ilgili herhangi bir düzenleme yapılmamış olup bu şekilde bir çalışma bulunmamaktadır." dedi.

Maaşı kesilen çok sayıda kişi bizi arıyor

Gürer ise konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, Bakan Selçuk'un, 65 yaşını doldurmuş kişiler için yeni bir düzenleme yapılmadığını ifade ettiğini ancak, 2018 yılında yapılan düzenleme ile Niğde'de engelli ve 65 maaşı kesilen çok sayıda kişinin kendisini aradığı bilgisini verdi.

Gürer açıklamasının devamında; 72 yaşında, 20 yıl yeşil kart ile yaşamış maaşı Refik Özkal isimli vatandaşın maaşı kesilenlerden sadece birisi olduğunu belirtti. Gürer, Özkal ve kendisine bilgi veren diğer vatandaşların durumuna dair "65 yaş maaşı bağlanmış, şimdi ise aldığı 600 lira da kesilmiş. 'Mağdurum' diyor. 9 çocuğu var. Kendi ifadesi 'Çocukların sana bakabilir' diye maaşı kesilmiş. Diyor ki, 'Ben eşim ile yaşıyorum. Bu maaş ile geçiniyordum. Şimdi maaşım kesildi diye maaş vermediler.' Mağdur olduğunu söyleyen diğer kişi Mehmet Balcı, yüzde 79 engelli raporu var. O da mağduriyet yaşayanlardan. 'Yüzde 79 oranla biz engelli sayılmıyoruz. Mağduruz' diye dert yanıyor. Diğer bir mağdur ise Sakine Yılmaz, 65 yaş yaşlılık aylığı alırken aniden çocuklarının maaşı var diyerek maaşı kesilmiş." dedi. (İLKHA)