• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ziyareti sancılı bir dönemde icra ediyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havaalanı'nda açıklamalarda bulundu.

"Bu ziyareti sancılı bir dönemde icra ediyoruz." Diyen Erdoğan, tüm konuları ayrıntılı bir şekilde görüşeceklerine inandığını belirtti.

 Güvenlik konuları, askeri ve savunma sanayi işbirliği konularını ele alma fırsatlarının olacağını ifade eden Erdoğan, FETÖ meselesinin de ele alınacak konuların arasında en üst sırada olduğunu vurguladı.

Erdoğan, Fetullah Gülen'in iadesi için adımlar attıklarını belirterek bu konunun peşinin bırakmamakta kararlı olduklarını ifade etti.

"DEAŞ'lıları ülkelerine iadeye başladık"

İkili ilişkilerimiz yanı sıra Suriye meselesini de konuşacaklarını belirten Erdoğan, "DEAŞ ve YPG/PKK terör örgütlerine karşı işbirliği üzerinde duracağız. DEAŞ'lıları ülkelerine iadeye başladık, buralarda da bir telaş, tutuşma süreci de başlamış bulunuyor. Bugüne kadar biz düşündük, bundan sonra da onlar düşünsün. 9 Elim tarihinde başlattığımız Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin son bilgileri konuşma fırsatı bulacağız. PKK/YPG terör örgütüne DEAŞ terör örgütü gibi yaklaşmalarını söyleyeceğiz. Terörist başı Abdi Şahin'in yaptığı tüm terör eylemlerini takdim edeceğiz. Bu harekatla ilgili vardığımız mutabakatın tam olarak yerine getirilmediğini kendilerine ifade edeceğiz. Suriye'deki durumu içinde plan, proje ve çalışmalarımızı gösteriyoruz ve güvenli bölge ile alakalı bölgenin geldiği noktayı ifade ediyoruz. Özellikle Irak sınırıyla Cerablus'a kadar olan sınırımız bu güvenli bölge tablosu içinde yerini alıyor." dedi.

Erdoğan, ABD ile ilişkilerinde "sisli bir hava" olduğunu buna rağmen ilişkilerin geliştirilmesi noktasında hemfikir olduklarını kaydetti.

Erdoğan, "Şimdiye kadar pek çok konuda ciddi mesafe aldık. Bu ziyaretimizde önce dar kapsamlı bir görüşmemiz olacak, ardından heyetler arası görüşme yapacağız. Sonra birlikte geniş kapsamlı bir basın toplantısı olacak. Bununla birlikte diğer programlarımız icra edeceğiz." diye belirtti.

"Ne Rusya ne ABD, terör örgütlerini verdikleri saatlerde ve günlerde temizlemiş değildir"

Erdoğan, açıklamasını ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Fırat'ın doğusundaki Rusya ile ortak kara devriyesi sonrasındaki durumu sorması üzerine Erdoğan, "Şu an itibariyle terör örgütlerinin bölgeden çekildiğini söylemek mümkün değil. Hâlâ terör örgütleri burada. Dün Kamışlı'da sivillere yönelik terör eylemleri ortada. Terör örgütleri Münbiç'te de var. Kısmen Tel Abyad'da da rastlıyoruz. Ne Rusya ne ABD, terör örgütlerini verdikleri saatlerde ve günlerde temizlemiş değildir. Bu gelişmeleri değerlendirme imkanı bulacağız. İdlib'de de benzer sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor." şeklinde cevap verdi.

Erdoğan, Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine yönelik bir soruya ise şöyle yanıt verdi:

"Biz Kıbrıs'ta garantör ülkeyiz. Yunanistan ve İngiltere de garantör ülke. Bizim burada haklarımız var. Bunlar uluslararası hukuktan kaynaklanan haklar. Uluslararası hukukun hak vermediği ülkeler kendilerine göre çalışma yapma hakkı elde ediyorlar. Türkiye'ye gelince, 'yok yaptırım uygulayacağız!' diyorlar. Siz bize 1963'ten beri yaptırım uyguluyorsunuz. Hangi ülkeler geldi, geçti onları AB üyesi yaptınız, Türkiye'ye karşı verdiğiniz sözleri tutmadınız. Bunlara köşeli ifade kullandığınızda kötü oldunuz. Ey AB şunu bil, Türkiye tanıdığınız ülkelerden değil. Müzakere masasında olmak bizi bağlamaz. Bu müzakereler bir anda bitebilir. 4 milyon mülteciyi ağırlayan Türkiye'ye karşı takındığınız tavrı iyi bilin. Bu kadar DEAŞ'lıyı cezaevinde tutan bir Türkiye'ye karşı takındığınız tavrı iyi gözden geçirin. Daha önce söyledim. Bu kapılar açılır, DEAŞ'lılar size gönderilmeye başlandı. Kıbrıs'taki gelişmelerle ilgili gözdağı vermeye kalkmayın." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir