• DOLAR 32.6
  • EURO 34.88
  • ALTIN 2496.103
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Aralarında resmi diplomatik ilişki bulunmayan işgal çetesi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Expo 2020 Dubai’de, bu yılın şubat ayında gözlerden uzak şekilde inşa etmeye başladıkları ilişkileri yeni bir boyuta yükseltecek.

 Binyamin Netanyahu bunun işaretini pazar günü hükümetinin düzenlediği toplantının ardından verdi. Netanyahu kabine toplantısından sonra yaptığı basın açıklamasında, 20 Ekim 2020-10 Nisan 2021 tarihleri arasında Dubai’de düzenlenecek Expo 2020 Dünya Fuarı’na katılımlarını netleştirdiklerini söyledi.

192 ülkenin katılımının kesinleştiği Expo 2020 Dubai’yi 25 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki fuar, Afrika - Orta Doğu - Asya ekseninde yeni ticaret bağlantılarının tesis edilmesi anlamında önemli bir organizasyon olacak.

MEŞRUİYET ELDE ETMEK İÇİN FIRSAT

İşte işgal çetesi, bu fuara katılarak yalnızca Birleşik Arap Emirlikleri nezdinde değil, Filistin sorunu nedeniyle dışlandığı Arap dünyasında meşruiyet elde etmek için önemli bir fırsat yakalayacak. Netanyahu fuarla ilgili açıklama yaparken, yalnızca Birleşik Arap Emirlikleri ile değil toplam 6 Arap ülkesiyle aralarında “sıkı ilişkiler” olduğunu söyledi.

İşgal çetesi halen diplomatik ilişkisi olan iki Arap ülkesi Mısır ve Ürdün. Umman ve Suudi Arabistan’ın da son 2 yılda işgal çetesi ile giderek yakınlaşan ilişkileri söz konusu. Körfez bölgesinde artan İran tehdidinin bu listedeki sayıları artırması ihtimal dahilinde.

SÜREÇ ABD ARACILIĞIYLA BAŞLADI

Nitekim, Birleşik Arap Emirlikleri ile işgal çetesi aynı masada buluşturan süreç, 13 Şubat 2019’da ABD’nin İran ile sorun yaşayan ülkeleri bir araya getirdiği Varşova Zirvesi ile başladı. İşgal çetesi ve BAE’nin ABD ara buluculuğuyla başlayan diyalog sürecinde en az 3 görüşme yaptıkları tahmin ediliyor.

İşgal çetesinin bu süreçte, BAE’ye savaş uçaklarını geliştirecek yazılımların yanı sıra, tehdit oluşturabilecek muhaliflerin haberleşmelerinin takip edilmesine imkan tanıyacak teknolojik casusluk ekipmanlarını da temin ettiği belirtiliyor.

İki ülke arasındaki askeri ve istihbarat iş birliği Expo 2020 Dubai fuarı vasıtasıyla Arap ve İslam ülkeleri ile işgal çetesi arasındaki ilişkileri yeni bir döneme taşıyacak girişimin başlangıcı oldu.

Diplomatik gözlemciler, Birleşik Arap Emirlikleri’nin işgal çetesine araladığı kapı ile ABD’nin Filistin devletini ortadan kaldırması beklenen “Yüzyılın Anlaşması” planının eş zamanlı olarak ilerlediğine dikkat çekiyor.

Kaynak, TRT Haber