• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Rusya kaynaklı tehditler savaşa neden olabilecek boyutta
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiliz yetkili: Rusya kaynaklı tehditler savaşa neden olabilecek boyuttaBloomberg'den Jill Ward'ın haberine göre İngiltere'deki Savunma Genel Sekreteri Nick Carter, BBC'ye verdiği röportajda "Rusya kaynaklı tehditler savaşa neden olacak boyuta çıktı" dedi. Açıklama, Rusların Brexit seçimlerine müdahale ettiği iddiaları sonrasında geldi.

Carter, şunları söyledi:

"Dezenformasyon, iktidarı yıkma, manipülasyon, suikast ve tabi ki paralı askerler gibi yöntemlere baktığınızda, bunun yanlış hesaplamalarla "savaş tehdidini" nasıl yükselttiğini görbeilirsiniz."

Carter, Pazar günü Telegraph'ta yayınlanan bir yazısındaysa "bu durumun üçüncü bir dünya savaşını tetikleyebileceğini" söyledi.

BREXIT SEÇİMLERİNE RUS MÜDAHALESİ

2016 AB referandumunda Rusya merkezli Twitter hesaplarından 48 saat içinde 45 binden fazla mesaj paylaşılmasının ardından Brexit seçimlerine Moskova'nın müdahalesi iddialarıyla ilgili soruşturma başlatıldı.

GCHQ, MI5 ve MI6 gibi İngiliz istihbarat servisleri, Rusya'nın seçimlerin sonucunu değiştirmeye yönelik çalışmaları konusunda araştırmalar yaptı ve Parlamento İstihbarat ve Güvenlik Komitesinin araştırma sonucu hazırladığı rapora katkılar sundu.

Rusya, 2016'da gerçekleşen ve 2017'de Trump'ın başkanlık koltuğa oturmasıyla sonuçlanan seçimlere de müdahale ile suçlanıyor.

PARLAMENTO SORUŞTURMAK İSTEDİ, JOHNSON ENGELLEDİ

İngiltere Parlamentosu İstihbarat ve Güvenlik Komitesi, İngiltere seçimlerinde (Brexit) Rus müdahalesi tehdidiyle ilgili soruşturma başlattı. Ancak Boris Johnson hükümeti seçim nedeniyle soruşturmayı reddetti.

 Seçmenlerin önümüzdeki ay sandık başına gitmesi bekleniyor.

Carter, Brexit seçimlerine Rus müdahalesine ilişkin raporun yayınlanıp yayınlanmayacağına dair yorum yapamayacağını, ancak dezenformasyonun demokratik süreçleri etkileyebileceği konusunda endişeli olduklarını söyledi.

POMPEO: ÇİN ve RUSYA'YA AYAK UYDURMAK ZOR

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo, Çin ve Rusya gibi otoriter rejimlere ayak uydurmak için Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün daha fazla ortak çaba göstermesi gerektirdiğini söyledi.

LONDRA'DAKİ NATO ZİRVESİ

Ayrıca Londra ittifakın 70'inci yıldönümünü kutlamak için önümüzdeki ay bir NATO zirvesine ev sahipliği yapacak.

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron NATO için "beyin ölümü gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

LONDRA'YA GÖRE "NATO BAŞARILI"

Jill Ward, haberinde Pazar günü Macron'un NATO eleştirisini Carter'a sorduğunu ve "NATO'nun ortaya çıkan tehditlere uyum sağlama stratejisini değiştiren olağanüstü derecede başarılı bir ittifak olduğu" cevabını aldığını aktardı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir