• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Müslüman bir toplumda aileyi zayıflatacak hususlardan kaçınmalıyız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Âlemlere rahmet olarak gönderilen iki cihan güneşi Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in dünyaya teşriflerinin yıldönümü dolayısıyla Midyat İlçe Müftülüğü tarafından yatsı namazının ardından camilerde "Mevlid-i Nebi" programı düzenlendi.

Programda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu, Peygamberimizin örnek bir aile reisi olduğunu ifade ederek Müslüman bir toplumda aileyi zayıflatacak hususlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Midyat'ın merkez Hacı Kasım Altunkaya Camisi'nde 7'den 70'e kadın-erkek yüzlerce vatandaşın yoğun katılımıyla düzenlenen program, yatsı namazının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle  başladı.

Kur'an tilavetinin ardından Arapça, Kürtçe ve Türkçe olmak üzere 3 dilde Mevlid-i Şerif okundu, ilahiler seslendirildi, salâvatlar getirilerek dualar edildi.

Program öncesi bir vaaz veren Midyat İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik, Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vessellem)'in her yönüyle örnek bir şahsiyet olduğunu ve ebeveynler tarafından en çok da Hazreti Peygamber'in aile efradına karşı tavrının örnek alınarak tatbik edilmesi gerektiğini söyledi. Bu gibi günler vesilesiyle Hazreti Peygamber'in hayatından örnek almamız, kendimize gerekli mesajları çıkarmamız ve ona göre davranmamız gerektiğini dile getirdi.

"Müslüman bir toplumda aileyi zayıflatacak hususlardan kaçınmalıyız"

Ardından bir konuşma yapan DİB Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu, Peygamberi sevmenin ve O'na itaat etmenin Allah'ın bir emri olduğunu hatırlatarak, "Bu hafta münasebetiyle Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirlediği aile konusu, bütün boyutlarıyla camilerde, seminerlerde, sempozyumlarda ele alınacak. İçerisinde yaşadığımız zaman diliminde ailenin bazı sorunlarla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Mesela Türkiye geneli boşanma oranları giderek artıyor. Bölgeden bölgeye ve iller arasında farklı olmakla birlikte boşanmalar çok kolaylaşmış durumda. Dolayısıyla kurulan aile yuvaları çok kısa sürede dağılabilmektedir. Oysa biz Müslümanlara/müminlere düşen aileyi sağlam temeller üzerine kurmaktır. Ve bu temeller üzerinde ailenin güçlü ve huzurlu bir şekilde devam etmesi için hep birlikte gayret göstermeliyiz. Aile kurumu çok önemli bir kurumdur. Eğer aile huzurlu olursa toplum da huzurlu olur. Din aile konusunda ailenin sağlam temeller üzerinde kurulması konusunda hassas davranmış ve nikâh gibi hukuki bir sözleşmeyi ortaya koymuştur. Tabi bu sıradan bir hukuki sözleşme değil. Aynı zamanda bu ibadet olarak telaki edilmiştir. Dolayısıyla Müslüman bir toplumda aileyi zayıflatacak hususlardan hepimizin kaçınması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

video

"Ailevi problemler yaşayan kardeşlerimize yardımcı olmalıyız"

Aile eğitimi konusunda Kur'an ve sünnetin rehber edinilmesi gerektiğine dikkati çeken Muslu, " Bu konuda özellikle ailevi problemler yaşayan kardeşlerimize yardımcı olmamız gerekir. Onları kendi hallerine bırakmamalıyız. Özellikle evlenme çağına gelen gençlerimizin evliliğini zorlaştırmadan mutlaka onların aile kurması için yardımcı olmalıyız. Nikâhı teşvik etmeliyiz. Aile yuvalarında huzur, mutluluk ve saadetin devam etmesi için Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de özellikle aile yuvasının rahmet ve meveddet ile devam etmesini haber veriyor. Aile reisleri; ister kadın ister erkek olsun mutlaka Kur'an-ı Kerim'in bu prensiplerine uyarak bir hayat yaşamayı kendimize prensip edinmemiz lazım. Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem) zevcelerine, çocuklarına ve torunlarına ne şekilde davranırdı. Bizim de O'nu aynı şekilde örnek almamız gerekir." dedi.

Programda bir konuşma yapan DİB Müşaviri Ahmet Beleda ise, her türlü ahlaksızlığın yaşandığı sokaklarda aile ve çocuklarımıza sahip çıkılması ve İslami bir bakış açısıyla yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Mevlid Programı Mardin İl Müftüsü İsmail Çiçek'in yaptığı dua ile sona erdi. Cami çıkışında cemaate Midyat TÜGVA ve Mardin Masa tarafından kandil simidi ve lokum ikramı yapıldı.

Program sonrası Mevlid Kandili'ni ihya etmek için camilere gelen vatandaşlar da duygularını İLKHA ile paylaştı. Okunan Mevlid-i Şerif ve Kur'an-ı Kerim'i dinleyen vatandaşlar, Peygamber Efendimizin sünnetinin tatbik edilmesi gerektiğini kaydettiler.

Mevlid-i Nebi programına katılan Vaiz Mehmet Maşuk Demirel, Hazreti Peygamberin varisleri olarak üzerlerine çok büyük görev düştüğünü söyledi. Demirel, "Mevlid Kandili, ümmetin uyanışına ve şuurlanmasına vesile olsun. Her birimiz, Ümmet-i Muhammed'in bir ferdi olarak O'nun sünnetini ihya etme yolunda çaba göstermemiz ve bu uğurda hiçbir fedakârlıktan kaçınmamamız üzerimizdeki en büyük mesuliyet ve yükümlülüktür. Çünkü bu dini en iyi temsil eden hayatına aktaran ve yürüyen Kur'an sıfatına mazhar olmuş Peygamber Efendimizin, bu dini biz âlimlere miras bırakması bizim bu mesuliyetimizi iki kat daha artırmaktadır. Allah bizi Havz-ı Kevser başında Efendimizle buluştursun inşallah." şeklinde konuştu.

Cüneyt Kabak ve Muhammed Veysel Türker ise Peygamberimizi anmanın ve sünnetini takip etmenin mutluluk verici olduğunu söylediler. (Süleyman Tunç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir