• DOLAR 32.513
  • EURO 34.951
  • ALTIN 2438.846
  • ...
Tacikistan ile Tarım Alanında İşbirliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Türkiye ile Tacikistan arasında tarımsal işbirliği anlaşması imzalandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından düzenlenen basın toplantısında Tarım Bakanı Mehdi Eker de hazır bulundu.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye ile Tacikistan aynı kültür coğrafyasında yer alan, ortak bir geçmişi ve değerleri paylaşan iki dost ülkedir. Hemen bu ortaklığın başında Mevlana Celaleddin Rumi gelmektedir" dedi.


Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman ile baş başa ve heyetler arasında yaptıkları görüşmelerde ikili ilişkiler ve tüm Orta Asya`nın güvenliği ile ilgili konuları konuştuklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül "Biraz önce çok sayıda anlaşmayı değerli bakanlarımız imzaladılar. Bu da bu ziyaret vesilesi ile ilişkilerimizin daha ileri düzeye taşındığının işaretidir. Biz Tacikistan`ın güvenliğine, istikrarına ve ekonomik kalkınmasına çok önem veriyoruz. Bu çerçevede siyasi ilişkilerimiz gayet muntazamdır. Mükemmel şekildedir Özellikle ekonomi konusunda, enerji alanında işbirliğini konuştuk. Tacikistan Asya`nın en zengin su kaynaklarına sahip olan çok önemli bir ülkedir. Özellikle hidroelektrik santralleri kurulması ve bu suların enerjiye dönük şekilde Tacikistan`a hizmet etmesi yönünde yapacağımız işbirliklerini geniş bir şekilde konuştuk" değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye İle Tarım Alanında İşbirliğine Hazırız
Cumhurbaşkanı Îmamali Rahman da konuşmasında Türkiye ile tarım alanında çok ciddi işbirliğine hazır olduklarını söyledi. İki gün boyunca Türkiye`deki ilerlemeleri, tarımsal gelişmeleri görme imkanı bulduğunu ve kendi devlet bakanlarına emir vererek aynı uygulamaları Tacikistan`da yapmak için harekete geçtiklerini ifade etti.

İki Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında tarım enerji, mali konular başta olmak üzere 9 anlaşma imzalandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Tacikistan Cumhuriyeti Tarım Bakanı KosimKosimov ile tarım alanında işbirliğine dair mutabakat muhtırasını imzaladı. Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Îmamali Rahman`ın Türkiye`ye yaptığı resmi ziyaretin sonuçlarına ilişkin ortak bildiriye ise Cumhurbaşkanı Gül ile Cumhurbaşkanı Rahman imza attı. (İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir