• DOLAR 32.576
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2435.726
  • ...
Bakan Varank’tan Malezya’ya çağrı: Güçlerimizi birleştirelim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

EKONOMİ SERVİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 19-21 Aralık'ta gerçekleştirilecek Kuala Lumpur Zirvesi öncesi hazırlık toplantılarına katılmak üzere Malezya'da yaşayan Türkiye vatandaşlarıyla Yunus Emre Enstitüsü'nde bir araya geldi.

Varank, burada yaptığı konuşmada, Kuala Lumpur Zirvesi öncesi Pakistan, Katar, Endonezya ve Malezyalı mevkidaşlarıyla görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in İslam dünyasına örnek olabilecek bir ülkeyi inşa ettiğini aktaran Varank, "Sayın Mahatir Temmuz ayında ülkemize önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyarette mihmandarlığını ben yaptım. Arabada beni gerçekten etkileyen şu cümleyi kurdu. 'Ben Türkiye'nin bu kadar gelişmiş olabileceğini asla hayal etmemiştim' dedi. Özellikle savunma sanayisinde yakaladığımız başarılar onu şaşırttı." diye konuştu.

"GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRELİM İSTİYORUZ"

Varank, Türkiye'nin savunma sanayisinde yakaladığı başarıyı sanayi ve teknoloji başta olmak üzere her alanda göstermesi gerektiğini vurgulayarak, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla yerlileşme hareketini başlattıklarını dile getirdi.

Türkiye ve Malezya'nın iş birliği yapabileceği birçok konu olduğuna dikkati çeken Varank, "Burası özellikle elektronik anlamında çok güçlü bir ülke. Biz güçlerimizi birleştirelim istiyoruz. Malezya ve ilgili diğer ülkelerle beraber sadece İslam dünyasına değil tüm insanlığa faydası olabilecek teknolojileri, sanayiyi beraber geliştirelim istiyoruz." diye konuştu.

“TİCARET ANLAMINDA YAPABİLECEĞİMİZ ÇOK İŞ VAR”

Varank, Malezya'nın ve Doğu Asya'nın dünyanın yükselen yıldızlarından olduğunu belirterek, özellikle Doğu Asya ve Afrika'nın önemli pazarlar olduğunu, bu bölgelere yoğunlaşılması gerektiğini ifade etti.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinen Varank, "Ne ticaretimiz ne de yatırımlarımız karşılıklı olarak istenilen seviyelerde değil. Ticaret anlamında yapabileceğimiz çok iş var. Elektronik ve teknoloji transferi anlamında iki ülke müthiş bir potansiyele sahip. Bizim bundan faydalanarak iki ülke arasındaki ticareti artırmamız gerekiyor." dedi.

Varank, bakanlığın sağladığı yatırım teşviklerine işaret ederek, hem Türkiye hem de Malezya'da yapılacak yatırımlar için her türlü gayreti göstermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi

Bu haberler de ilginizi çekebilir