• DOLAR 32.378
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2326.01
  • ...
ABD Büyükelçiliği: Irak harekete geçmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Washington yönetiminin Irak’ta yaşanan olayları yakından, hassasiyetle takip ettiği ifade edildi.

Irak’ın güvenliği ve gelişmesinin desteklendiği belirtilen açıklamada, şiddet yanlısı gruplar karşısında sivil halkın korumasına destek verildiği kaydedildi.

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

“Bütün dünyanın Irak’taki olayları yakından takip ettiği bu dönemde Irak hükümeti ve siyasi liderler acil ve ciddi bir şekilde, reform isteyen vatandaşların taleplerine yanıt vermeli. Halkının iradesinin bastırılmasıyla Irak’ın hiçbir geleceği olamaz.”

Sivil göstericilere yönelik öldürme ve kaçırma olayları ile ifade özgürlüğüne yönelik tehditleri kınayan Büyükelçilik, bu gibi uygulamaların Irak’ta şiddet olaylarının sürmesine yol açacağını bildirdi.

Açıklamanın sonunda, özgürlük yanlısı Iraklıların ülkelerinin geleceğiyle ilgili kararı kendilerinin vermesi gerektiği ifade edildi.

POMPEO’DAN İRAN’A SUÇLAMA

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak ve Lübnan'da şiddetli protestolara neden olan sorunlardan İran'ın sorumlu olduğunu söyledi.

Ülke içindeki işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği gibi sebeplerle başlayan protestolara dikkati çeken Pompeo, “Irak ve Lübnan halkı ülkelerini geri istiyor. İran rejiminin devrim adı altında ihraç ettiği tek şeyin yolsuzluk olduğunu görüyorlar. Irak ve Lübnan halkı kendi söylemlerini, (İran'ın ruhani lideri) Ali Hamaney'in dayatmasından kurtarmayı hak ediyor” ifadesini kullandı.

Iraklılar, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliğini protesto etmek amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor. Ülkede, 1 Ekim'de harekete geçen eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekim'de tekrar başlamıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir