• DOLAR 32.576
  • EURO 35.023
  • ALTIN 2423.755
  • ...
Ispanakta Zehirlenme Korkuttu: OT MU; İLAÇ MI;  BİLİNÇSİZLİK Mİ?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

İlk olarak Esenyurt'ta ortaya çıkan ve İstanbul'un birçok noktasında görülen zehirlenme vakalarının sayısı İl Sağlık Müdürlüğü'nün önceki gün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada 44 olarak açıklanmıştı. Ancak zehirlenme şikâyeti ile hastanelere başvuranların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. İstanbul’da hastaneye başvuran sayısı yüzü geçerken son olarak Tekirdağ’da da onlarca kişide ortaya çıkan zehirlenmeler sonrası vatandaşları korku sardı. Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren bir fabrikada gece vardiyasında çıkan ıspanak yemeğinden yiyen 20 kişi mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma şikâyetiyle Çerkezköy Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

GEÇİCİ HAFIZA KAYBI YAŞADI

Ardından da Süleymanpaşa ilçesinde 2 kişi aynı şikâyetlerle Tekirdağ Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastaneye kaldırılanlardan birinin Süleymanpaşa Sağlık Hak-Sen İlçe Başkanı Selim Kafadar olduğu öğrenildi. Kafadar’ın geçici hafıza kaybı yaşadığı ve tedavisinin sürdüğü bildirildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Cengiz Becerir, ıspanak yedikten sonra rahatsızlanan 22 kişinin hastanelerde tedavi gördüğünü bildirdi.

“ISPANAK İÇERİSİNDE YABANCI OT TESPİT EDİLDİ”

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Zehirlenmeye ıspanaklara karışan yabancı otların neden olduğu analizlerle ortaya çıkmıştır" açıklamasında bulundu. Ispanak zehirlediği iddiaları üzerine İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı. Açıklama şu şekilde: "İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir.  Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır. Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir."

"YABANCI OTLAR AYIRT EDİLMELİ"

Açıklamanın devamında, "Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir" denildi.

UZMANLARDAN "KÜÇÜK BOY ISPANAK ALIN" ÖNERİSİ

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Deveci, büyük boydaki ıspanaklarda ilaçlama oranının fazla olduğunu belirterek, vatandaşlara küçük boy ıspanakları tercih etmeleri önerisinde bulundu. Deveci, yaptığı açıklamada, İstanbul ve Tekirdağ'da meydana gelen gıda zehirlenmesi şüphelerinin tedirginlik yarattığını ancak korkulacak bir durum olmadığını söyledi. Zehirlenmelerin yabancı otlardan kaynaklı olabileceğini aktaran Deveci, "Ispanaklar arasında bulunan ve ıspanağa çok benzeyen bir ottan kaynaklandığını düşünüyorum. Büyük ihtimal aynı yerden gönderilmiş. Bu ot dul avrat otu olarak biliniyor. Ispanağa çok benziyor. Zehirlenme şüphesinin bundan kaynaklandığını düşünüyorum." diye konuştu. Vatandaşların telaşa kapılmaması gerektiğini ve korkulacak bir durum olmadığını bildiren Deveci, sebze alırken daha titiz olunması gerektiğini ifade etti. Ispanak tercih ederken küçük boyda olanların alınması gerektiğini dile getiren Deveci, sözlerini şöyle tamamladı: "Ispanak alırken olabildiğince küçük, bir kuzu kulağını geçmeyecek, açık renkte olanlar tercih etmeli. Ispanak ne kadar büyük ve gelişmiş ise o ıspanağa atılan ilaç miktarı o kadar fazladır. Vatandaşlar olabildiğince gösterişsiz olanı, küçük olanı tercih etsinler. Çünkü boyut olarak büyük olanlarda hormon oluyor. Aşırı gübreleme yapılan büyük boydaki sebzeleri tercih etmemekte fayda var."

ISPANAKTA BULUNMAYAN İKİ TANE KİMYASAL MADDE

Gıda Mühendisi Fethullah Özsoy ise gazetemize yaptığı açıklamada, “Kimyasal madde zehirlenmesi olma ihtimali çok düşük. Çünkü yapılan araştırmalarda İl Sağlık Müdürlüğü o zehirlenme vakasının olduğu bölgelerdeki marketlerden ve pazar tezgâhlarından numuneler alınıp analizler yapılmış. Yapılan analiz sonucu ıspanakta bulunmayan iki tane kimyasal madde tespit ediliyor. Bunun bir tanesi ‘güzel avrat otu’ diğeri de ‘adam otu’ dediğimiz yeşil otlarda bulunan içerikler ve bu ikisi de zehirlenme etkisi yapıyor. Şu ana kadar yapılan araştırma ve açıklamalara göre bu zehirlenmeler kimyasal madde kaynaklı değil. Zehirlenmenin avrat otu içerisinde bulunan atropin denilen bir maddeden kaynaklandığı belirtiliyor.” dedi.

ZEHİRLENME TARIM İLAÇLARINDAN KAYNAKLANMIYOR

Özsoy, “Yalnız ilginç olan ıspanak yapraklarıyla bu avrat otunun yaprakları birbirine çok benziyor. Aralarındaki fark; birisinin köklü olması bir diğerinin ağacımsı olması. Avrat otunun dikenli bir yapısı var. Çiftçiler bunun nasıl farkına varmamış o biraz düşündürücü açıkçası. Şu an kesin olarak zehirlenme şundan kaynaklanmıştır diyemiyoruz. Ama vatandaşların şu an yapmaları gereken ıspanaktan uzak durmaları. Çünkü bu iki otu birbirinden ayırt etmek biraz zor. Bu sebeple vatandaşlarımız bu riske girmemeli. Şunu da ayrıca belirtmek isterim ki; şimdiye kadar yapılan araştırmalarda bu zehirlenmelerin tarım ilaçlarından kaynaklanmadığı ifade ediliyor.” şeklinde konuştu.

TARIM VE GIDA ÜRETİMİNDE DENETİM EKSİKLİĞİ HAD SAFHADA

Özsoy son olarak şunları dile getirdi; “Kayseri’de de birkaç gün önce nardan zehirlenme olayı gerçekleşmişti. Bununla ilgili de herhangi bir açıklama yapılmadı. Gıda her zaman riskli bir üründür. Belli dönemlerde bu tür şeyler yaşanıyor. Ama şu bir gerçek ki tarım ve gıda üretiminde denetim eksikliği had safhada. Ve bununla ilgili herhangi bir adım da atılmıyor.”

ISPANAK TÜKETİMİ DİBE VURDU

İstanbul'da 108, Tekirdağ'da ise 40 kişinin ıspanaktan zehirlenmesi nedeniyle satışlar neredeyse durdu. Hal esnafı, durumdan şikâyetçi. Yediği ıspanaktan zehirlenen kişilerin artması üzerine geniş bir soruşturma başlatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerinin yaptığı incelemede; zehirlenmelere, araya karışan yabancı otların neden olduğu belirlendi.

ISPANAK ELDE KALDI

İstanbul'da 108 kişinin, Tekirdağ'da ise 40 kişinin zehirlenmesi üzerine ıspanak tüketimi, neredeyse tamamen durdu. Bu durum, çiftçiyi de hal esnafını da olumsuz yönde etkiledi. Hale gelen tonlarca ıspanak elde kaldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir