• DOLAR 32.566
  • EURO 35.007
  • ALTIN 2432.034
  • ...

MERSİN- Tarsus`a özgü olarak yetişen ve son derece kaliteli olduğu bilinen `Sarıulak` zeytini için `Coğrafi işaret` alınması yönünde Tarsus Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Türk Patent Enstitüsü başkanlığına başvuruda bulundu.

 

Bir süre önce Tarsus Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü nezdinde Sarıulak zeytinine coğrafi işaret alınması için dosya hazırlattıklarını ve hazırlanan dosyayı Ankara`ya göndererek, başvuruda bulunduklarını belirten Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, `Türk Patent Enstitüsü`nün önümüzdeki günlerde vereceği kararla, Tarsus`umuza özgü Sarıulak zeytinine coğrafi işaret elerek, bu zeytininin Tarsus`a özgü olduğunu belgelemiş olacağız` dedi.

 

Sarıulak zeytini için bilimsel anlamda da çalışmalar yürüttüklerini ve bu zeytinin daha çok yaygınlaşması konusunda girişimleri sürdürdüklerini vurgulayan Güldibi, `Bilindiği gibi Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi`nde Tarsus`un Sarıulak ile ilgili olarak Doktora tezi hazırlandı. Bunun dışında Alata Bahçe Kültürler İstasyonu Müdürlüğü`nün bölgemizde Sarıulak zeytinciliğinin coğrafi tescil alınması konusunda iklimsel, toprak yapısı hakkında veri dosyası hazırlamışlardı. Tarsus`umuza özgü yetişen ürünlerin coğrafi işaret yada patent alınması konusunda kararlıyız` diye konuştu. (A. Hakim Kurt-İLKHA)