• DOLAR 32.384
  • EURO 35.072
  • ALTIN 2326.267
  • ...
Hasankeyf'te yıkım isyanı; tarihi çarşı esnafı iş yerini içindekilerle beraber ateşe verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan Hasankeyf’te, tarihi çarşı için yıkım kararı alındı. Tarihi çarşıdaki iş yerlerinin taşınması için verilen sürenin dolması üzerine bir esnaf duruma tepki göstererek iş yerini içindekilerle beraber ateşe verdi.

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde Ilısu Barajı’nın yarattığı yıkım devam ediyor. Ilısu Barajı’nın dolmasıyla birlikte sular altında kalacak olan ilçede,  610 yıllık Er-Rızk Camii'nin taşınması kapsamında ilçenin tarihi çarşısı için yıkım kararı alındı.

Asırlık Er-Rızk Camii'nin taşınması için yıkılacak olan Hasankeyf'in tarihi çarşısında esnaf iş yerlerini boşaltmak zorunda kaldı. Esnafın taşınması için verilen süre son bulurken bazı esnaflar yeni yerleşkede kendilerine yer verilmediği için taşınamadı.

Tarihi çarşının bulunduğu Kale Sokağı’ndaki iş yerlerinin boşaltılması için verilen süre dün akşam doldu. Sürenin dolması üzerine duruma tepki gösteren bir esnaf, iş yerini içindekilerle beraber ateşe verdi.  

Ne Olmuştu?

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), Şubat ayında Hasankeyf esnafına çarşıdan tahliye emrini tebliğ etti. Tebligatla, esnafın dükkanlarını kapatıp, tarihi bölgeden uzakta ve yüksekte bulunan, nehrin karşısındaki yeni yerleşim yerlerindeki dükkanlarına geçmeleri istendi. Çarşı esnafı Hasankeyf'in henüz sular altında kalmadığı, turistlerin tarihi bölgeye gelmeye devam ettiği ve yeni yerleşim yerindeki çalışmaların bitmediği gerekçeleriyle taşınmak istemedi. Biber gazlı, tazyikli sulu polis müdahalesiyle sonuçlanan protestoların ardından taşınma işlemi durdurulmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir