• DOLAR 32.384
  • EURO 35.072
  • ALTIN 2326.267
  • ...
2013 Yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır surlarının UNESCO kültürel miras listesine girmesi için başlattıkları kampanya için medyadan destek istedi. Baydemir, surların UNESCO listesine girmesi halinde Çin`den daha fazla turistin Diyarbakır`a geleceğini iddia etti.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır surlarının UNESCO kültürel miras listesine girmesi için başlattıkları kampanya çerçevesinde Diyarbakır`da ki basın mensupları kahvaltıda bir araya geldi.

 

Diyarbakır surları ile ilgili 45 saniyelik kamu spotu hazırlandığını ve bunun RTÜK tarafından kabul edildiğini ifade eden Baydemir, \" Diyarbakır surlarının UNESCO Kültürel miras listesine girmesi için bir yıldır altyapı çalışmaları sürüyor. Kent konseyinin ev sahipliğinde `2013 yılı Diyarbakır Surları Yılı olsun` kampanyası başlatıldı. Kampanyanın başarılı olması ekonomik ve sosyal kalkınma ve isdihdam anlamına geliyor. Farklılıkların birbirini tanıması ve birbirine dokunması demektir\" şeklinde konuştu.

 

Baydemir konuşmasının devamında, Diyarbakır surlarına dokunmanın barışa dokunmak olduğunu belirterek, \" Diyarbakır surlarını sahiplenmek barışı sahiplenmektir. 8 bin yıllık bu kentte ve surlara biz sahip çıkmazsak kimse sahip çıkmayacaktır. Surlar, bin yıldır bizleri ve medeniyetleri korudu. Biz de onu koruyup, restore ederek gelecek nesillere bu emaneti teslim etmeliyiz. Diyarbakır `da ortak bir istem olmasaydı bugün çevre yolları ve viyadükler olmayacaktı. 2013 yılı Diyarbakır surları yılı olursa, 2014 yılı UNESCO kültürel miraslar listesine girecektir. Bütün resmi kurum ve kuruluşların resmi yazışmalarında kullandıkları kağıtlara bu kampanyanın logosunu kullanmalarını istiyoruz\" dedi.

 

Baydemir, Surların çevresinin 8 ay boyunca temizleneceğini belirterek, yeni alınan karar göre burçların çevresindeki hiçbir yapının yüksekliğinin surları aşmayacağını ifade etti.

 

Basın toplantısında bazın mensuplarının sorularını da cevaplayan Baydemir, Diyarbakır`a turist geldikçe sahiplenme bilincinin artacağını ifade etti. Baydemir daha sonra, \"Bana göre politik istikrar ortamı geliştikçe turizm gelişecek ama turizm geliştikçe barış ortamı gelişir. Dolayısıyla birisini birine tercih edemeyeceğimiz birbirini etkileyen ve besleyen süreçlerden bahsediyoruz. Dünyanın dört bir tarafını gezdim. İddia ediyorum, Diyarbakır ile boy ölçüşecek bir kent yoktur Bu kentin surları UNESCO kültürel miras listesine girsin, iddia ediyorum Çin`den 2 kat fazla turist gelecektir. Varlık içinde yoksulluk yaşıyoruz, yoksulluk yaşatılıyor. Bu kefeni artık yırtmalıyız\" şeklinde konuştu. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir