• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Çeçenistan`da `Kur`an` Yasaklanıyor!..
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 CAHARKALE - Rus işgali altındaki Çeçenistan Cumhuriyetinde 1991`den bu yana okullarda verilen Kur`an ve din dersi, Rus yanlısı hükümet tarafından yasaklanıyor. Talimatın Rusya tarafından verildiği belirtiliyor.
 
Kadirov rejimi, Çeçenistan`da yönetimi meşru göstermek için uzun bir süre izin verdiği başörtüsü ve Kur`an derslerini resmi anlamda yasaklamaya gidiyor. Bazı bölgelerdeki okullarda Kur`an ve Din dersi şimdiden yasaklandı. Tüm Çeçenistan`daki ana okullarda çocuklara kötü etki ettiği iddiasıyla Kur`an-ı Kerim yasaklandı.
 
Müftülük Görevlisinden Şok Sözler!
Ayrıca, Cihadı çağrıştıracak her türlü müzik, vaaz, ilahi ve kitaplar müftülük tarafından yasaklandı. Bir müftülük görevlisinin açıklamaları ise işin vahametini ortaya koyması açısından önemli. Müftülük görevlisi, "Biz radikal İslam`la mücadele verirken, okullarda çocuklara Kur`an eğitimi verirsek nasıl mücadele verebiliriz. Bizler, başkanımız Kadirov`un talimatıyla arap imajı değil, modern bir devlet imajı vermekle mükellefiz. Kur`an okumak isteyenlere Kur`an`ı Çeçenceye çevirdik, onu çocuklarına okusunlar. Zaten çocuk Kur`an`ı anlamaz. Gerek yok!" diye konuşuyor.
 
Başörtüsü Kontrolü İçin Özel Birlik Kuruldu
Kamu binalarında başörtüyü kontrol edebilmek için İçişlerine bağlı özel birlik kuruldu. Her Hafta bu birlik kamu binalarında başörtüsünü kontrol edecek. Cuma namazı hutbeleri müftülük tarafından tüm camilere Rus politikasına göre özenle hazırlanıyor. Ayrıca her Cuma namazında hutbelerde Kadirov`a ve rejimine övgüler okutuluyor. Her camiye özel görevliler gönderen müftülük, kurallara uymayan imamı derhal görevden alıyor.
 
Ebeveynler Şaşkın
Ana okullara Kur`an ve din dersi olduğu için çocuklarını gönderen ebeveynler şimdi şaşırmış durumda. "Yılbaşı kutlamalarına çocuklarımızı hazırlıyorlar, geçen sene Kur`an geceleri düzenliyorlardı bugün ne oldu ki, neden Kur`an yasaklanıyor anlamadım." diyor Caharkale sakini Razet Saidova.
Bir hafta önce, Kuzey Kafkasya`da yapılan dinler arası diyalog toplantısında konuşan Rusya patriki, Kuzey Kafkasya`da camiler kadar kiliselerin de bulunması gerektiğini vurgulaması sonra Kadirov rejimi Çeçenistan`da kiliseler inşa edeceklerini açıkladı.

(Riyad Makaev - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir