• DOLAR 32.548
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2438.136
  • ...
​"Camiye karşı çıkılması doğru değil"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentte yıkılan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılacak Millet Bahçesi’nin yeri ile ilgili tartışmalar üzerine bir basın toplantısı düzenledi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’ndaki toplantıda Şahin, Millet Bahçesi Projesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan son halini tanıttı.

Şahin, Gaziantep Millet Bahçesi'nin yaklaşık 100 milyon liralık yatırım olduğunu vurgulayarak, “Bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıyor. Burada bir irade var. Burada Bakanımızın, milletvekillerimizin takibi ve Cumhurbaşkanımızın talimatı var.” dedi.

Toplumun hassasiyetleri üzerinden tartışmaların yapılmasının doğru olmadığını belirten Şahin, şehrin hassasiyetinin, kendilerinin hassasiyeti olduğunu belirtti.

Avrupa’da birçok meydan dolaştığını ve Avrupa’nın en güzel meydanında yeşil alan, müze ve mutlaka Kilise’nin olduğunu belirten Şahin, Gaziantep’in de merkezinde bir cami yapılmasına karşı çıkılmasına doğru bulmadığını ifade etti.

“Bu ülkenin ve şehrin hassasiyetleri üzerinden tartışmak doğru değil”

Şahin, “Avrupa’da hiç kimse ‘neden burada Kilise var?’ diye tartışmaz. Dolayısıyla şehirde bir meydan yapılıyorsa, güzel bir meydan camisinin de olması kadar doğal hiç bir şey olamaz. Şehirde iki müzesi, ortasında 200 bin metrekare yeşil alanı, bir meydan camisi, yarın çocuklarımıza bırakacağımız güzel bir meydanın projesidir. Dolayısıyla da bu konuda tartışırken, tartışmalarımızı bu ülkenin ve şehrin hassasiyetleri üzerinden yaptığımızda, bu şehre zarar veririz.” diye konuştu.

“Herkesin bu başarı hikâyesini sahiplenmesi lazım”

Millet Bahçesi’nin yeri ile ilgili yaşanan tartışmalara hatırlatan Şahin, “Biz buraya nereden geldik? Bu itirazlardan dolayı zaten ortak akıl ile buraya geldik. Bir kere herkesin meydan ile ilgili kısımda kendi başarı hikayesini küçümsememesi lazım. Zaten itirazlar yapıldı ve ortak akıl sonucu biz buraya geldik. Önce nereden nereye geldiğimizi hiç unutmamamız lazım. Kent konseyi ile ilgili kısımda bu sunumun aynısı orada yapıldı. Bu sunum ile ilgili kısımda ne anlaşılmaz gerekiyorsa onun anlaşılması gerekiyor. Şu anda yapılan itirazlar da ihalesi dışında ki alanlarla ilgili itirazlar. Hepsini birbirine karıştırmamamız gerekiyor. Kent Konseyi bu şehirde farklı fikirlerin ve farklı görüşlerin aynı masada şehrin geleceği için konuşabildiği mekanizmalar var. Bu mekanizmalar doğru mekanizmalardır. Zaten demokraside bunu gerektirir. Doğru kararlar almamız için çok dinlememiz lazım. Bizim medeniyetimizde istişare etmekte sünnet. Ama bir şey olduktan sonra yapılan işi sahiplenmek lazım. Kent konseyindeki arkadaşlarımızın itirazlarından sonra Millet Bahçesi bu hale dönüştü. Önce herkesin bu başarı hikayesini sahiplenmesi lazım. Bunu çok önemsiyorum. Daha önceden Kamil Ocak Grubu oluştu. ‘Biz burada AVM ve otelleri istemiyoruz’ dediler. Burada AVM ve otel yeri var mı? Yok. Dolayısıyla millet için milletimizle birlikte biz bunu yaptık.” ifadelerini kullandı.

“Kendi siyasi görüşleri ile kentin geleceğini birbirine karıştırmamaları lazım”

Konuşmasının devamında Gaziantep Kent Konseyi’ne işaret eden Şahin, “Tek rahatsız olduğum konu kendi siyasi görüşleri ile kentin geleceğini birbirine karıştırmaları, her ikisini birbirine karıştırmamak lazım. Şehrin bir valisi var, şehrin valiliği ile ilgili, içerisindeki birimler ne olacak, nereye taşınacak, yeni valilik nereye yapılacak, ne şekilde bu süreç yönetilecek valimiz bu konuda şehri bilgilendirecektir ve ben Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu ihale ilgili de bir değerlendirme yapmak durumundayım. Valilik binası ile ilgili ebette ki ekstra bir bilgi gerekiyor. Sayın valim bu şehrin valisi olarak yeni valilik ve mevcut valilik binasının durumu ile ilgili gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.” şeklinde konuştu.

“Şehrin hassasiyeti bizim hassasiyetimizdir”

Şahin, “Valilik binası ile ilgili vali bey, hayırsever kendi projesi ile ilgili açıklamalar yapmadan bunlarla ilgili tartışmayı getirip benim bu büyük Millet Bahçesi’ndeki başarı hikâyeme gölge düşüremezsiniz. Dolayısıyla da bugün gelinen noktanın çok iyi anlaşılmasını ve bunun paylaşılmasını istiyorum. Şehrin hassasiyeti bizim hassasiyetimizdir. Arkadan ne bıraktığınız çok önemlidir. Makamlar bittikten sonra ne tür miras bıraktığınız çok önemlidir. Dolayısıyla halka ve Hakka rağmen bu makamları taşıyamayız. O yüzden halkın ve Hakkın rızası için kendi vicdanımızı ve kamu vicdanını gözeterek kararlar aldık.” diye konuştu.

Millet Bahçesi Projesi ve bahçenin içinde yer alacak Cuma Camii ile ilgili 31 Mart yerel seçimlerinde halka söz verdiğini hatırlatan Şahin, seçim beyannamesi toplantısında Millet Bahçesi Projesi’ni ve bahçenin içinde yer alacak Cuma Camii’nin videosunu tekrar izleterek, şunları söyledi:

“Halk bize seçilme imkanı verirse, yeni dönem ne yapacağız, şehir meydanında ne olacak? Toplantıda gösterdiğimiz film bu, bugün itiraz eden arkadaşların izlediği film de bu. Çünkü seçimden önce halka başka bir şey söyleyip seçimden sonra başka bir şey söylersek ben ne bu toplantıyı yapabilirim ne de gözünüze bakabilirim. Millete ne söz ne verdiysek, onu yerine getireceğiz. Bizde söz namustur. Bizim gösterdiğimiz Millet Bahçesi Projesi’de budur.”

Millet Bahçesi Projesi’nin tasarlandığı planda yolun kapalı olduğuna dair yanlış bir algının oluştuğunu  belirten Şahin, “Seçim beyannamesinde kime ne gösterdiysek ve kime ne söylediysek onu yapıyoruz, ortada değişen bir durum yok. Dünyanın neresine bakarsanız bakın, şehir merkezlerinde ulaşım toplu taşıma araçlarıyla sağlanır. Bu yolu trafik düzeninin hesaplamasının yapılmasının ardından yolun kapatılıp kapatılmama kararı verilecek.” dedi.

Şahin, proje kapsamında yıkılacak olan Kamil Ocak Spor Salonu’nun yerine Toprak Mahsulleri Ofisi’nin arkasına yine aynı isimle daha büyük bir spor salonunun bir yıl içerisinde tamamlanarak kente kazandırılacağını söyledi.

Millet Bahçesi inşaat çalışmaları sırasında yolların trafiğe kapatılmayacağını müjdeleyen başkan Şahin, çalışmalar esnasında halkın mağdur edilmeyeceğini bildirdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan ve Ulaşım Daire Başkanı Hasan Kömürcü de gazetecilere konu ile ilgili teknik bilgi verdi.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir