• DOLAR 32.537
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2496.072
  • ...
Bulgaristan`a Pastırma Tepkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN-AB tarafından özgün tarımsal üretimin teşviki amacıyla uygulanan koruma düzenlemeleri arasında yer ilan ISO çerçevesinde, üretimin menşei ve coğrafi özelliklerinden bağımsız olarak, üretimde kullanılan geleneksel malzeme ve yöntemlere ilişkin bir tescil öngörülmekte. Bu bağlamda da Bulgaristan, AB`nin Coğrafi İşaret Tescilinde \"geleneksel özellik garantisi\" altında bulunan tescil girişimi için başvuruda bulundu. Kayseri ile özdeşleşmiş olan pastımanın Bulgarsitan tarafından tescillenmek istenmesi ihracatçıların sabrını taşırdı.

 

Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, pastırmanın tarihçesi ile ilgili hakkında kısa bir bilgi vererek \"Orta Asya`da yaşayan Hun ve Oğuz Türklerine kadar ulaşan pastırmayı, yola veya savaşa giden Türkler, gıdasız kalmamak ve fazla zaman harcamamak için, yanlarına tuzlanmış sığır ve buna benzer hayvan etleri alırlardı. Bu etleri atın eğerine bağlayarak, bacaklarının arasına iyice sıkıştırırlardı. Tuzlanmış ve baharatlanmış et parçaları haftalar süren yolculuk esnasında baskı sonucunda pastırma dediğimiz ürün meydana gelirdi. Yemek pişirmek için vakti olmayan yolcu veya savaşçı, hiç zaman kaybetmeden bu kolay ve besleyici etlerden biraz keser yer, gıdasını alırdı. Pastırma, Türkler vasıtasıyla Rumeli`ye, Balkanlar`a ve çevresine götürüldü\" diye konuştu.

 

Bulgaristan`nın Niyeti Pastırma İhracatında Tekel Olmak
Şimdi ise atalarımıza ait bu gıdaya Bulgarların talip olduğunu kaydeden Yamanyılmaz, \"Buradaki tek amaç AB`nin Coğrafi İşaret Tescili`nde geleneksel özellik garantisi alarak AB`den çeşitli sübvansiyonlar almak ve pastırmanın ihracatında dünyada tekel olmaya çalışmaktır. İhracatımızda önemli bir ekonomik potansiyele sahip olan pastırmamızın dış ticarette sorunlar yaşaması demek, dış piyasada aradığını bulamayan ihracatçımızın ve üreticimizin iç piyasa daha da ağırlık vermesi demektir. Bu durum da kabul edersiniz ki ekonomik anlamda ülkemizin kan kaybetmesi demektir\" dedi.

 

Desteğe Hazırız
İlgili süreçte yüreklerine su serpen en önemli gelişmenin ise Dış İşleri Bakanlığı ile beraber Ekonomi Bakanlığı`nın duruma el koyması olduğunu belirten Yamanyılmaz, \"Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olarak gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve patent işlemleri ile ilgili olarak elimizden gelebilecek her türlü desteği vermeye hazırız\" şeklinde konuştu. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir