• DOLAR 32.494
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2434.271
  • ...
Suud'un eli Nijerya'ya uzandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari 31 Ekim Perşembe günü Riyad’da, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın, her iki ülke arasındaki yatırımları teşvik etmek ve ilişkileri geliştirmek amacıyla Nijerya - Suudi Konseyi’ni kurma davetini kabul etti.

Karar, Nijeryalı lider ile Gelecek Yatırım Girişimi (FII) konferansıda gerçekleşen Prens Selman ile arasında yapılan ikili görüşmenin zirvesiydi.

Başkanın Abuja sözcüsü Malam Garba Shehu'nun yaptığı açıklamada, toplantının başlangıçta Kraliyet Prensi ofisinde yapılması planlandığını, ancak Nijerya liderine nezaket gösterilemediğini ve Cumhurbaşkanı Buhari ile Riyad'daki Ritz Carlton otel odasında görüşmek üzere ısrar ettiğini belirtti. 

Cumhurbaşkanlığı yardımcısı, Konseyin her iki ülkeden hükümet yetkilileri ve iş liderlerinden oluşacağını ve şu odaklanma alanlarından oluşacağını söyledi: ekonomik büyüme ve gelişme, petrol ve petrol dışı sektörlerdeki yatırımlar ve güvenlik işbirliği.

Sözcü, "Cumhurbaşkanı Buhari ve Kraliyet Prensi, Konseye yapılacak ilk görevin her iki ülkeye de yarar sağlayacak yatırımları kolaylaştıracak yasal ve operasyonel bir çerçeve oluşturmak olduğuna karar verdiler" dedi..

Konsey önümüzdeki iki ay içinde kurulacak, toplantılar ise her yıl iki kez gerçekleştirilecek

Sözcü Malam Garba Shehu, “Her iki ülke arasındaki ilişkilerin aktif kalmasını sağlamak için, her iki ülkenin liderlerinin en üst düzeyde, ortak konseyin ilerleyişini gözden geçirmek ve karşılıklı çıkar konularında daha yakın işbirliğini sağlamak için her yıl en az bir kez toplanacağı da kabul edildi. " dedi.

Buhari, "Nijerya, daha çok dinamik, gençlerden oluşan geniş bir nüfusa sahip ve bu tür ortaklıklar onların üretken ve müreffeh olmalarına yardımcı olacak" dedi.

Ayrıca hükümetinin, ülkedeki işletmelerin gelişebilmeleri için uygun ortam sağlamaya devam edeceğine dair güvence verdi.

Bölgesel ve uluslararası meseleler üzerine konuşan Buhari, Prens Selman'ın Irak ve Suriye'de DAEŞ'in çöküşüyle ​​birlikte, terörizm için bir sonraki sınırın Sahel bölgesi olduğu görüşünü paylaştı.

Nijeryalı lider, "Suudi Arabistan, Sahra altı Afrika'daki sorunlara karşı bütün dünyanın katılımını ve duyarlılaşmasına katılmaya hazır." dedi.

Selman, ikili meselelerde, ülkenin dünyanın en iyi 20 ekonomisi arasında olma potansiyeline sahip olduğunu belirterek, Nijerya'nın kalkınma gündemini desteklemeye hazır olduğunu yineledi.

"Suudi Arabistan Nijerya'yı desteklemeye hevesli ve biz Nijerya'nın dünyadaki ilk 20 ekonomi arasında olma yolculuğunun bir parçası olmak istiyoruz" dedi.

Selman, cumhurbaşkanı Suudilerin Hindistan’a 40 milyar dolar, Pakistan’a 10 milyar dolar ve Endonezya’ya 20 milyar dolar yatırım yaptığını ve Nijerya’da elverişli iş ortamı sağladığını söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir