• DOLAR 32.599
  • EURO 34.796
  • ALTIN 2495.76
  • ...
Abdulmehdi’den ‘göz yaşartıcı gaz’ açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin ofisinden yapılan açıklamada, güvenlik yetkilileriyle bir araya gelen Abdulmehdi’nin, ülkede huzur ve istikrarın sağlanması için güvenlik güçlerinin görevlerini yerine getirmesi gerektiğini belirttiği kaydedildi.

Protestoculara karşı kullanılan göz yaşartıcı gazlarla ilgili de konuşan Abdulmehdi, diğer ülkelerin kullandığı gazın aynısının Irak’ta da kullanıldığını ifade etti.

Irak Parlamentosu’na bağlı İnsan Hakları Örgütü Yüksek Komiserliği ülkenin birçok vilayetindeki gösterilerde protestoculara karşı güvenlik güçlerinin kullandığı göz yaşartıcı gazın incelenmesi çağrısında bulunmuştu.

Gazdan etkilenen göstericiler hakkında hazırlanan özel raporu gündeme getiren komiserlik, kalabalık gruplara karşı aşırı miktarda göz yaşartıcı gaz kullanıldığına dikkati çekmişti.

Raporda, göstericilerin üzerine fırlatılan gaz fişeklerinin insanların baş, göğüs ve hassas yerlerine isabet ettiği ve ölümlere yol açabildiği belirtilmişti.

Ayrıca, söz konusu gaza muhatap olan kişilerin derilerinde yanıklar oluştuğuna, göz yaşartıcı gaz kullanımında bu türden sağlık sorunlarının yaşanmaması gerektiğine işaret edilmişti.

Günlük 50 ila 100 kişinin göz yaşartıcı gazdan etkilenmesi sonucu hastanelere başvurduğunun altını çizen İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, kullanılan gazın Sağlık ve Çevre Bakanlığı tarafından incelenerek sonucunun duyurulmasını istemişti.

Komiserlik, bu tür silahların kullanılmasının durdurulması ve alternatif araçların kullanılması çağrısını da yapmıştı.

IRAK’TA GÖSTERİLER

Iraklılar, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor. 1 Ekim'de harekete geçen eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekim Cuma günü tekrar başladı.

Başkent Bağdat başta olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yayılan eylemlerde ekim ayının başından bu yana 200'den fazla kişi hayatını kaybetti, 10 bine yakın kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler ise Irak'ta 1 Ekim'den bu yana devam eden protestolarda 229 göstericinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir