• DOLAR 32.453
  • EURO 34.487
  • ALTIN 2467.603
  • ...
`Milli Piyango ve Şans Oyunlarının Dinde Yeri Yoktur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Her yıl olduğu gibi bu yılda milli piyango biletlerinin satımı için yoğun reklamlar yapılıyor. Milli Piyangonun haram olduğunu ısrarla vurgulayan İslam alimleri Müslümanların daha dikkatli davranmaları gerektiğini belirtiyorlar.
 
Milli Piyango ve buna benzer şans oyunlarının haram olduğuna dikkat çeken Hira-Der Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, "Ey iman edenler, muhakkak ki içki, kumar, putlar ve kısmet için çekilen zarlar şeytanın işinden olan murdar bir şeydir. Artık ondan kaçınınız ki kurtuluş bulabilesiniz" ayeti kerimesini okuyarak şöyle dedi: "Bir yılı geride bırakıp yeni bir yıla girmede az bir zaman kaldığını belirten Molla Şimşek, "Her yıl olduğu gibi bilip bilmeden toplumumuz şimdiden hazırlıklara başlamış. Müslümanlarla hiçbir alakası olmayan hatta dinimizin kesin yasaklamış olduğu nice kötü alışkanlıkları şimdiden piyasaya sürüldüğünü müşahede ediyoruz. Bu hazırlıklardan bir tanesi de milli piyango biletlerini her yerde satışa çıkarmış olmasıdır"
 
Şans Oyunları Haram Bir Kazançtır
Kumarla hiçbir şekilde ilgilenmeyen birçok dindar kişinin dahi bu kumar çeşidine rahatlıkla bulaştığını ifade eden Şimşek, "Başta okuduğumuz ayeti kerimenin yasaklamış olduğu kumar çeşitlerine piyango da dahildir. İlahiyatçı Pof. Hayrettin Karaman milli piyango ile ilgili şunları söylüyor: `Milli piyango biletlerin alınması da, çıkacak ikramiye de caiz değildir. İslam fıkhı açısından milli piyango ve benzeri uygulamalar kumardır ve bundan elde edilecek gelirlerle hayır da yapılmaz` demiştir. Kısacası milli piyango biletlerinin çekilmesi kesinlikle haramdır. Zar oyunları, oyun kâğıtları, spor toto, loto ve müşterek bahis gibi her türlü şans oyunları da milli piyango gibi haram olan kazanç yollarıdır" ifadelerini kullandı.
 
Helal İle Haramı Allah Belirler
Bu gibi durumların devlet eliyle organize edilmesinin ve piyangonun önüne milli ibaresinin yazılıyor olmasının haram durumunu değiştirmediğini vurgulayan Şimşek, "Helal ile haramı Allah belirler. Dikkat çekilmesi gereken önemli bir nokta ise, ne dinimizle ne de geleneklerimizle bağdaşmayan yılbaşı çılgınlıklarının piyango ayağı maalesef devlet tarafından organize ediliyor. Böylece devlet kumar gibi büyük bir rezaleti organize etmiş oluyor. Bir ayette `Şeytan, içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah`ı anmaktan ve namazdan alıkoymayı ister. Artık siz vazgeçtiniz değil mi?` Allah bizleri uyarıyor. Ayrıca yüce dinimiz İslam`ın temel prensiplerinden biri de aklı, canı, malı, nesli ve dini korumaktır. Bu çerçevede yüce Allah insan sağlığına, malına, dinine ve ırzına zarar veren her türlü kötü alışkanlığı yasaklamıştır" diyerek uyarılarda bulundu.
 
Şans Oyunları İnsanların Çalışıp Üretme Yeteneği Köreltiyor
Şimşek, dinde kazançta esas olanın çalışarak, emek sarf ederek ve hakkını ödeyerek kazanç elde etmek olduğunu söyledi. Şimşek, milli piyango, şans oyunları ve her türlü kumar çeşidinin ise çalışmadan, emek sarf etmeden ve hakkını ödemeden elde edilen kazançlar olduğunu belirtti.
 
Milli piyango yüzünden hem maddeci, hem de hazırı bekleyen bir toplumun oluştuğuna dikkat çeken Şimşek, "Manevi değerler yok ediliyor. Kumar bağımlılığına neden oluyor. Kazanamayanlar hileli yollara başvurarak para kazanmaya çalıştığı için hırsızlık artıyor, iş yerlerinde yolsuzluk artıyor. Zimmetine para geçirenler çoğalıyor. Gelir dağılımı dengesizliği baş gösteriyor. Birkaç kişi kazanırken binlerce kişi kaybederek para kazanma ümitleri kayboluyor. İnsanların çalışıp üretme yeteneği köreliyor" dedi.
 
Milli Piyango ve Benzer Şans Oyunları İnsanı Kişiliksizleştiriyor
Milli piyango ve buna benzer şans oyunlarının insana önce hayaller kurdurduğunu ve sonra da hayal kırıklığına uğrattığını ifade eden Şimşek, milli piyangonun insanın psikolojik yapısını bozduğunu söyledi. Şimşek, "Bu hayal kırıklığı ise boşluk hissi, çevreye düşmanlık, içe kapanma, iş veriminde düşme ve kumar alışkanlığı kazandırma gibi hastalıklara sebep olduğunu psikiyatrisiler ifade ediyor. Yine özellikle bazı resmi kuruluşlar, piyango, toto loto, gibi şans oyunlarıyla adeta insanlara hayal satarak insan sırtından trilyonlar kazanıyor. Bu kazanç uğruna vatandaşları da kumar bağımlısı yaparak onların bozulan kişiliklerini görmezden geliyorlar" şeklinde konuştu.
 
Şimşek, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Özellikle yılbaşı bahanesiyle ülkemizde de devlet toplumu piyango bileti almaya teşvik edip beş on gün umut ve hayal içinde yaşatıp oyaladıktan sonra büyük çoğunluğu bir hayal kırıklığına uğratırken çok az sayıda kişiyi ise sevindirerek gereksiz yere toplum içinde kıskançlık ve öfke ateşini yakıyor. Sanırım kısaca zikir edilen bu zararları göz önünde tutarsak kumar ve şans oyunlarının dinimizde neden haram olduğunu anlamaya kâfidir" (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir