• DOLAR 32.597
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2506.451
  • ...
Bir Kan Davası Daha Barışla Sonuçlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN-Erciş ilçesin de yaklaşık 3 ay önce iki aşiretin kendi araların da girdikleri kavga da her iki taraftan ölenler olması hasebiyle kan davası başlamıştı. Ancak bu husumetin barışla sonuçlanması için Van Valisi Münir Karaloğlu ve birçok bürokrat araya girdi. Netice de Hıdıran`lı ve Galkan`lı adlı iki aşiret verilen yemekle barıştılar.

 

Kan davasının barışla sonuçlanması için Hıdıran`lı ve Galkan`lı aşiretleri tarafından Van`ın Erciş ilçesine bağlı Aşağıgöze Köyü İncesu Mezra`sın da barış yemeği verildi. Barış yemeğin de, Van Valisi Münir Karaloğlu başta olmak üzere Van Erciş ilçe kaymakamı Ramazan Fani, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, İl Müftüsü Nimetullah Arvas ile birçok bürokrat katıldı. Bunların yanın da her iki aşiretine mensup aile fertleri ve birçok halktan vatandaş katıldı.

 

İslam da Kan Davasının Yeri Yoktur
Kan davalı olan iki aşiret reisleri Van Vali`sinin bulunduğu masada bir araya geldiler. Vali Karaloğlu, masada bir araya gelen aşiret reislerinin ilk önce kucaklaşmasının istedi. Ardından Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas araya girerek her iki aşiret reisine birer Kur `an-ı Kerim hediye ederek bu kan davalarının bundan böyle yaşanmaması için Kur`an-Kerim`e sarılmaları yeterlidir dedi. İki aile bir daha kan davası yaşanmayacağı sözünü vererek Kur`an üzerin de yemin ettiler. Ardından Nimetullah Arvas İslam da kan davasının yeri yoktur dedi.

 

Bu Topraklarda Kan Dökmek İsteyen İnsanların Hep Var Oldular
3 ay önce başlayan kan davasının barışla noktalanmasının kendisini memnun ettiğini belirten Karaloğlu "Bu topraklarda kan dökmek isteyen insanların hep var oldular. Ancak her zaman kaybedenler onlar olmuştur. Kanı, gözyaşını, kavgayı, nefreti ve kini ben sürekli devam ettireceğim diyenler her zaman kaybetmişlerdir. Ki kaybetmeye de mahkûmdurlar. Bu uğurda her şeye rağmen barış ve sevgiyi insanlar içerisin de yaymak isteyenler ve insanların mutluluğu için çalışanlar kazanmışlardır. İşte en büyük örneklerin den bir tanesi de iki aşiret kardeşlerimizin yaptıkları bu barış yemeğin de bir araya gelmeleri ve bu husumete son vermeleridir.

 

İnsanlar İnsanların Kanını Akıtmasın Artık
Burada en önemli bir noktanın, ince bir detay var olduğunu belirten Karaloğlu "Buradaki en büyük güzellik bu kan davasının torunlarına yetişmeden bitirilmesidir. Bu nedenle iki aşiret insanlarına ve tüm emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şunu düşünmek lazım en ufak bir meselede kan akıtmanın hiçbir manası yoktur. Hiçbir şekil de boşu boşuna cana kıyılmaz. İnsanlar insanların kanını akıtmasın artık" dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından iki aşiret mensupları ve davetliler verilen yemekleri yiyerek yarın da Galkan`lı aşiretinin vereceği yemek için sözleştiler.(Burhan Teke-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir