• DOLAR 32.568
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2428.624
  • ...
Joker Vendetta’ya Karşı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

FARUK KUZU HABER YORUM

Dünyanın birçok ülkesinde yapılan anarşist gösterilerde “V for Vendetta” tişörtleri ve maskeleri kullanılıyor. Bu alışılagelmiş bir şey.

Ancak son zamanlarda Hollywood başka bir kahramanı(!) sahneye sürdü. Bir “Anti-Kahraman” olarak bir kaç filmde tanıtılan “Joker” karakteri Ekim 2019’de son versiyonu ile gösterime girdi.

Bu defaki Joker çok şey ifade ediyor. Sinema yorumcuları ve psikologların Joker için benzer ifadeler kurmaları da düşündürücü.

“Film eleştirmeni Nicholas Barber : “Hollywood'un elinde film yapacak süper kahraman kalmadığını, bu yüzden son dönemde "kötü karakterlere" yöneldiğini” söylüyor.

“Psikolog Travis Langley, (Joker Psikolojisi - Şeytani Palyaçolar ve Onlara Aşık Olan Kadınlar adlı kitabın yazarı.) "Bunun kışkırtıcı yanını anlayabiliyoruz. Bir yanımız, eğer hiçbir sınır, engel olmasaydı neler yapabileceğimizin fantezisini kuruyor" diyor.

Filmin yönetmeni Phillips ve Joker'i canlandıran Joaquin Phoenix ise karakterin filmin şiddeti normal, hatta yüceltilen bir şeymiş gibi gösterdiği fikrine karşı çıkmakla birlikte "Film, sevgisizliğin, çocukluk döneminde yaşanan travmaların, hayata hoşgörüyle bakamamanın hikâyesi. İnsanların bu mesajı algılayabileceğini düşünüyoruz.” Demekteler.

Hayatını kiralık palyaço olarak kazanmaya çalışan Fleck, stand-up komedyeni olma hayallerinin yıkılmasıyla birlikte vahşi bir suçluya dönüşüyor.

Buraya kadar yazılanlar filmin içeriğiyle ilgili tespitler. Benim asıl ilgimi çeken şey dünyanın birçok yerinde özellikle Ortadoğu ve Latin Amerika ülkelerinde(sanki) eş zamanlı başlayan/başlatılan gösterilerde (hususen) Latin ülkelerindeki gösterilerde takılan maskelerde Vendetta’nın yerine Joker’in yer almasıdır.

Bunun ne önemi var? Denilebilir.

Bakın Şili’de birkaç gündür süren protesto gösterilerinde sayısı bir milyona ulaşan göstericilerin rağbet ettikleri yeni maske neymiş? Elbette ki “JOKER”

Şili devlet başkanı Sebastian Pinera, gösterilerin henüz başladığı esnada Santiago’daki ordu karargâhından bir televizyon yayınına bağlanarak, “Herhangi bir sınır tanımadan şiddet kullanmaya istekli güçlü bir düşmana karşı savaştayız” ifadelerini kullandı.

İlginç değil mi sağ olsun sol olsun göstericiler artık “Vendetta” yerine “Joker”i kullanıyor.

Yani “Solcuların Anarşisti” yerine “Sağcıların (Batılı kapitalistlerin) Anarşisti” sahne alıyor.

Emin olun Joker’in temsil ettiği akım “Kaotik Anarşizmi” doğuracaktır.

Psikopat bir kötünün beyaz perde eliyle "Sempati duyulan" bir karakter olarak insanlara sunulması başlı başına ciddi bir sorun teşkil ediyor. Benzeri Türkiye'nin en çok seyredilen dizilerinde görüldüğü gibi gençlik adeta "Kötü karakteri" rol model almaya teşvik ediliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir