• DOLAR 32.333
  • EURO 35.069
  • ALTIN 2286.519
  • ...
Dikkat! Çam Ağacı Kesmenin Cezası 10 Yıl Hapis
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yılbaşına sayılı günler kala, orta boy bir çam ağacının 450 liradan alıcı bulması orman kaçakçılarının iştahını kabartıyor. Kaçakçıların, özellikle ormanda yeni dikilmiş çam fidanlarına ve genç çam ağaçlarına göz dikmesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık, yılbaşı sebebiyle kaçak söküm ve kesimlerin önüne geçmek için özellikle genç orman ve yeni fidan dikilmiş sahalarda tedbirleri artırıyor.

Küçük çam ağaçlarının kökünden sökülüp saksıya koyularak satılmak üzere piyasaya sunulduğu ihbarları alan bakanlık, genç ormanlarda 24 saat gözetim yapıyor. Bakanlık, bölge müdürlüklerini uyararak özellikle genç orman ve yeni fidanlaştırılmış alanlarda tedbir alınmasını istedi. Sakarya Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz, yılbaşı sebebiyle kaçak çam kesiminin önüne geçmek için önlem aldıklarını vurguluyor. Küçük çam ağaçlarını korumak için özel ekipler kurduklarını vurgulayan Türkyılmaz, genç orman ve yeni çam fidan dikimi yapılmış alanlarda denetimleri sıklaştırdıklarını dile getiriyor.

Türkyılmaz, "Şimdiden denetimlerimizi sıklaştırdık. Yılbaşı yaklaştıkça denetimlerimizi artırıyoruz. Ormanlarımızı 24 saat boyunca gözetim yapıyoruz. Bir tek çam ağacının kesilmesini veya yerinden sökülmesine izin vermemekte kararlıyız." diyor.

"CEZALAR İKİYE KATLANIYOR"

Kaçak çam kesenleri, yakalandıkları taktirde büyük cezalar beklediğini dile getiren Türkyılmaz, 6831 sayılı yasada fidanları sökmenin, kesmenin ve ekim sahalarını bozmanın yasak olduğunu belirterek "Yasanın 91. maddesi gereği ağaç kesenler, 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Kesilen eğer genç fidan ise bu ceza bir kat daha artıyor. Yani ormanda genç çam ağacı kesenleri en az 10 yıl hapis cezası bekliyor. Ayrıca para cezası da uygulanıyor." uyarısında bulunuyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir