• DOLAR 32.501
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2434.039
  • ...
Sağlık Bakanlığı`dan `EHEC` açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık Bakanlığı, son günlerde Avrupa`da görülen ve şu ana kadar 18 kişinin ölümüne neden olan Enterohemorajik Escherichia Coli (EHEC) mikrobuyla ilgili açıklama yaptı.

 

Açıklamada, EHEC bakterisinin hayvan veya insan dışkısıyla, kirlenmiş su ve gıda ile bulaşan bir bakteri türü olduğu belirtilerek, kanlı ishale neden olan bu hastalığın genellikle bir haftalık tedaviyle düzeldiği bildirildi. Açıklamada, çok nadiren ani gelişen böbrek yetmezliği tablosuna bağlı ölüm görülebildiği kaydedildi. EHEC bakterisinin 2005 yılından beri bildirimi zorunlu hastalıklar arasında olduğu bildirilirken, Türkiye`de laboratuar teyitli EHEC vakasının görülmediği ifade edildi.

 


Açıklamada, durumun Bilim Kurulu, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı tarafından izlendiği belirtilerek, hastalıktan korunma yolları açıklandı. Sağlık Bakanlığı, hastalıktan korunmak için, `Yemeklerden önce ve sonra eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Çiğ sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.

 

Süt ve et gibi hayvansal ürünler yeterince pişirildikten sonra tüketilmelidir. Son 2 hafta içerisinde EHEC`in görüldüğü ülkelere seyahat eden kişilerden kanlı ishal görülenler ve hastalıktan şüphe edenler en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir` önerilerinde bulundu. Konuyla ilgili gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.

İHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir