• DOLAR 32.6
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2496.944
  • ...
Gazetecilik yapmak için basın kartına gerek yok?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin Basın Kartı Yönetmeliği’ne karşı Danıştay’a açtığı iptal davasında Cumhurbaşkanlığı avukatı yaptığı savunmada, “Gazetecilik faaliyetinde bulunmak için basın kartı sahibi olma zorunluluğu bulunmadığını” belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürü Hakkı Susmaz ’ın Danıştay 10. Daire’ye verdiği 9 sayfalık savunma dilekçesinde, “davanın haksız ve hukuki dayanaktan yoksun olduğu” gerekçesiyle reddedilmesi talep edildi.

9 sayfalık dilekçede, “gazetecilik faaliyetinde bulunmak için basın kartı sahibi olma zorunluluğu bulunmadığı” belirtilerek,

“Basın kartı, gazetecilik faaliyetini kolaylaştırıcı birtakım imkânlar sağlamaktadır. Daha açık bir ifadeyle, basın kartı; basın mensuplarının mesleki faaliyetlerini yürütürken daha etkin çalışmalarını, iş ve sosyal güvenlik hukukundan doğan birtakım ayrıcalıkları elde etmelerini sağlayan, hizmet damgalı pasaport uygulaması sayesinde dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan hadiseleri yakından takip etmelerini kolaylaştıran, silah ruhsatı işlemlerinde kullanılabilen, devletin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilenler de dâhil olmak üzere her türlü kamusal faaliyete katılma noktasında akreditasyon vazifesi gören basın mensubunu tanıtıcı mahiyette resmi bir kimlik belgesidir. Bu anlamda, yönetmelik hükümlerinin basın özgürlüğünü veya ifade özgürlüğünü kısıtladığı iddiaları gerçeği yansıtmamakta olup yönetmelik temel olarak basın kartı sahibi olmanın şartlarını düzenlemektedir.” ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir