• DOLAR 32.483
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2472.699
  • ...
İşte üstünlerin hukuku
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mustafa Karakaş/Doğruhaber

Batı medeniyeti her ne kadar söylemde hukukun üstünlüğünü bayraklaştırsa da eylem genelde söylemin zıttı oluyor.

Cezayir’de Müslümanları kıyımdan geçiren Fransızlar yargılanmadı.

Kongo’da on binlerce insanı öldüren, ellerini kesen Belçika Kralı II. Leopold yargılanmadı.

Hiroşima ve Nagaziki’ye atom bombası atan ABD başkanını bırakın yargılanmasını talep etmeyi kim olduğunu bile bilmeyiz.

Beyaz adamın yargılanmayacağı gerçeğini bu kez bir hukukçu -hem de müvekkilini savunurken- itiraf etti.

New York'ta dün temyiz mahkemesinde Trump'ın sekiz yıl öncesine giden mali kayıtlarının incelenmesi için çıkarılan mahkeme emrine "Başkan birini vursa bile yargılanamaz" söylemi ile itiraz etti.

Evet Amerikan başkanları Amerikalı olmayanlara yönelik suç işlerse belki yargılanır ama baba ve oğul Bush gibi sivillerin üzerine kimyasal bombalar yağdırsa bile yargılanamaz.

 Trump’un durumu farklı. Zira Trump Amerikalılara karşı suç işlemekle suçlanıyor.

Avukatı, Trump Amerikalılara karşı suç işlese de yargılanamayacağı iddiasında,  savcılık ise yargılanabileceğini savunuyor.

Amerikan başkanlarının Amerika’da işlediği suçlardan dolayı yargılanıp yargılanmaması Amerika’yı ve o ülkenin vatandaşlarını ilgilendirir ama asıl önemli mesele yüzlerce Müslümanı –hem de delilsiz ve mesnetsiz-  Guantanamo’da tutsak eden, Iraklının, Suriyelinin, Pakistanlının, Afganistanlının başına bomba yağdırma yetkisinin kendisinde bulunduğunu düşünen seçilmiş katillerin –hem de insanlığa karşı suç işlemekten dolayı- yargılanmasıdır.

Uluslararası ceza mahkemeleri uluslararası suçların faillerinin cezasız kalmasına son vermek için kurulmuş mahkemelerdir.

Ne var ki son kullanılma tarihi geçen diktatörleri insanlığa karşı suç işlemekle uluslararası mahkemelere çıkartanların tek bir defa Beyaz Şefleri mahkemelere çıkartabildiği görülmüş müdür? Hayır

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir