• DOLAR 32.542
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2423.334
  • ...
Mısır`daki Muhalefet Kimlerden Oluşuyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gelecek günlerde Mısır yeni bir sürece geçip yeni yeni kurulacak sistemler oturulmaya başlayacak. Yeni anayası geçmesiyle birlikte Mısır Devrimi ileriye bir adım daha atmış olacak.

Mısır`da yaşanan süreç içerisinde medyanın farklı organlarında, ceryan eden hadiselerle ilgili Türkiye`de bir çok tartışma yaşandı, özellikle bazı gazatelerde, televizyon kanallarında doğru olmayan birçok haber yayınlandı, Mısır Cumhurbaşkanı muhalefetten korkarak pes etti ve geri adım attığına dair vs. gibi haberler ortaya atıldı.

Şuanki Mısır`daki imaja bakarsak son olaylarda öne çıkan muhalif bilinen isimler ortada yok, en son ortaya çıkardıkları ``Mısır`ı Kurtarma Cephesi`` basın toplantısında tanınmayan kişiler vardı, ne Baradi ne Amr Musa ne de Hamdin Sabahi vardı. Sebebi ise Mursi`nin yaptığı sivil diyalog çağrısında toplumda bilinen değeri olan isimler katılıp tartışılan meseleleri ele aldı ve halk gerçekten sorun olmadığını gördü.

Olayların aslını anlayabilmek için Mısır`da muhalefeti üstlenen oluşumları, kesimleri bilmek gerektiğine inanıyorum. Mübarek`in indirildiği günün akabinde bildiğimiz gibi Mısır birçok ağır süreçlerden geçti, eski rejim kalıntıları olmak üzere dolaylı yoldan hep olaylara müdahil olmuştu.

Müslüman Kardeşler ve diğer İslami kesimler en son yapılan parlamento seçimlerde % 70 oy almışlardı, bu sonuçla beraber Müslümanlar karşı doğrudan doğruya savaş açıldığını söylenebilir, bu savaş Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Anayasa hazırlama sürecinde de belliydi ve sürekli Müslümanlar diğer siyasi kesimleri dışladıkları öne sürüldü.

Müslümanlara karşı birçok hamle yapıldı, hem medyada hemde çıkarları olan eski rejimde eli olan iş adamları finansıyla büyük TV kanalları açıldı, bu kanallar vasıtasıyla halka istediklerini servis etmeye başladılar. Bu kanalları açıkça İslami kesimlere, doğru yanlış demeden hep çarpıtma ve ortalığı karıştırma yolunu gittiler ve hala da devam ediyor.

Yeni sisteme giden Mısır, İslam alemi ve Arap aleminde büyük rol oynacaktır. Son haftalarda belgelendirilen bazı bilgilere göre şuanki yaşanan durumun arkasında muhalefeti destekleyen bazı körfez ülkeleri olduğu tartışılıyor.

Yeni bir Mısır kurmak için Mursi yaptığı hamlelerin askerden başlattığını gördük, eski asker konseyini görevden alıp yeni daha genç yönetimle kendini kurdu. Eğer bu adım atılmış olmasaydı Mursi sonraki aldığı cesur adımları atamazdı.

Öndeki bulunan muhalefet kimlerden oluşuyor? Parti şeklinde mi yoksa toplum hareketi şeklinde mi?

Mübarek rejiminin adamları olmak üzere hala temizlenmeyen ülkedeki kurumlar, Yargı, Güvenlik, Medya, İş adamları gibi kurumlar, şuana kadar resmi olan başkanları Mursi`ye karşı hareket ediyor, işte onlar derin devlet değil midir? Anayasa geçmesiyle birlikte bu kurumların çoğu yeni yapılanmalara geçecek.

Cumhurbaşkanlık seçimlerinde yenilmeye uğrayan iki Muhalif isim ``Amr Musa`` ve ``Hamdin Sabahi`` sürekli son olaylarda önde olmuşlardı, Milliyetçilik ve Nasiri fikri taşıyan Sabahi, Amr Musa ise açıkça Mübarek`in en önemli adamları.

Diğer önemli isimlerden biri ise Dr. Muhammed Baradi, Mısır`da fazla yaşamayan laik bir zihniyet taşıyan Baradi Batı medyasında doğrudan Mısır İslamlaştırılıyor gibi açıklamalar yapmıştı.

Yargı adamlarından Samih Aşur ve Ahmed Elzind de muhalefetin yanında yer aldılar, bu iki kişi 20 senedir Mübarek rejimine hizmet eden kimselerdir.

Muhalefetin en önemli aktörlerinden gençlik hareketleri ve sosyal medyada etkili akım olanların başında ``Kifaye Hareketi``, ``6 Abril-Nisan hareketi``, ``Kuluna Halit Sait Gençleri`` gibi birçok devrimci gençler muhalefet içinde bulunuyorlar ve sürekli devrim esnasında katledilen kişilerin haklarını savunuyorlar.

Kendisini liberal olarak tanımlayan Vefd Partisi ise Mursi`ye büyük hamleler başlattı. Partinin başkanı Seyid Elbadvai yeni Anayasaya karşı diğer zikrettiğimiz isimlerle birleşti.

Bu zikretiğimiz isimler ve partilerin gerçek olarak Mısır toplumunda fazla önemi yok. Onların kitlesi dar kesimlerde ve kendine has ettiği alanlarda bulunur, özelikle enlektüel, akademisyen ve gazetecilerden oluşur. Çok sayıda gezeteci TV kanallarında saatlerce konuşup insanları Müslümanlarla korkutuyorlar..

Özet olarak devrim bittikten sonra Müslümanlar iktidara gelecekleri belli olduğu için bu süreçte şu kesimler öne çıktılar; Laikler, liberaller, komünistler, solcular, genel olarak Müslümanlara karşı olan akımlar ve onların yanında Milliyetçiler Mısır`da İslami akımın hakim olmasını istemeyen kitleler olarak yabancı ve çeşitli Arap ülkeleriyle birleştiler ve destek aldılar.

Milli Gazete

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir