• DOLAR 32.57
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2427.2
  • ...
İmam Humeyni 22. Vefat Yıldönümünde Anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi
Devlet televizyonu, İmam Humeyni`nin Tahran`daki anıt mezarında düzenlenen töreni canlı olarak verdi. Başkent ile diğer kentlerden yüz binlerce kişinin katıldığı törende ilk olarak, Humeyni`nin torunu Hüccet-ül İslam Hasan Humeyni konuşma yaptı. İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Ali Hamaney`in de konuştuğu törende, İmam Humeyni`nin siyasi, dini liderliği ve devrimci kişiliğinden söz edildi.

Törene Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Ali Laricani, Yargı Erki Başkanı Ayetullah Muhammed Sadık Laricani, Anayasayı Koruyucular Konseyi Genel Sekreteri Ayetullah Ahmed Cenneti, Uzmanlar Meclisi Başkanı Muhammed Rıza Mehdevi Keni, Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani, Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi, bakanlar, milletvekilleri, kuvvet komutanları, yabancı siyasi ve askeri temsilcilerle halk katıldı.

İmam Humeyni Kimdir?
İran İslâm Cumhuriyeti kurucusu, İmam Humeyni, 24 Eylül 1902’de Humeyn şehrinde doğdu. Asıl ismi Ruhullah Mustafavî olan, ancak Musevî-yi Humeyni olarak tanınan İmam Humeyni’nin babası, zamanın ulemasından sayılan Seyyid Mustafa idi. Beş aylık iken babası dönemin hükümetine yakın yerel güçler tarafından öldürülen imam, on beş yaşlarında iken annesini de kaybetmiştir.

Küçük yaşlardan itibaren dinî medreselerde temel dersleri (Arap dili ve edebiyatı, mantık, fıkıh ve usul) almaya başladı Muhammed Burucerdî, Ayetullah Muhammed Gulpayganî alimlerden ders alan İmam Humeyni, 1919 yılında Erak İlmiye Medresesine girdi. Burada birçok dersleri okuduktan sonra Kum İlmiye medresesine geçerek felsefe ve ahlak dersleri aldı. Bu derslerde çok başarılı olarak kısa zamanda ictihad derecesine ulaştı.

İmam Humeyni, Hicri 1339 yılında Abdulkerim Hairî’nin vefatından sonra felsefe ve ahlak derslerinde Kum’un ünlü ulemasından biri olmuş; daha sonraları ise fıkıh ve usul derslerinin de ünlü hocaları arasında yer almıştır. O dönemde hükümet karşıtı olan şahsiyetlerle irtibat halinde olan İmam Humeyni, genç yaşına rağmen Şah Rıza Pehlevî ve İslam dışı uygulamalarına karşı çıkıyordu. Hairî’den sonra Kum’un önde gelen âlimlerinden Ayetullah Burucerdi’ye bir süre güncel meseleler hususunda yardımcı olan İmam Humeyni, o zatın da vefat etmesinin ardından, Kum Medresesi ve ilmî çevrelerde "Ayetullahi’l-Uzma" olarak tanındı.

1958’de Eyalet ve Vilayet Cemiyetlerinin kurulması ve Şah’ın "Altı maddelik tasarıları"nın ortaya konulmasıyla, Şah rejimi aleyhine şiddetli mücadelesini başlattı. 5 Haziran 1961’de meydana gelen kanlı olaylardan sonra rejim aleyhine yaptığı bir konuşma sonucu tutuklanarak Tahran’daki İşretâbâd askeri ceza evine konuldu.
Serbest kaldıktan bir yıl sonra, şahın “Ak Devrim” dediği kapitülasyon tasarısı aleyhine yaptığı şiddetli muhalefetin ardından tekrar tutuklandı. 4 Kasım 1965’te Türkiye’ye sürgüne gönderildi. Bir süre sonra İmam Humeyni, Türkiye’den Irak’a geçti ve bu, Irak’ın Necef kentinde talebe yetiştirmekle meşgul olacağı on beş yıllık uzun bir sürgünün başlangıcıydı.
İmam’ın oğlu Seyyid Mustafa’nın Şahın gizli istihbarat servisi (savak) tarafından öldürülmesinin ardından İran’da karışıklıklar meydana geldi. Şah rejiminin aleyhine bir ayaklanma başlatıldı. İmam Humeyni’nin önderliği altında yürütülen bu hareketler sonucunda İmam, Irak’tan Fransa’nın başkenti Paris kentine geçti. 1 Şubat 1979’da Şah’ın İran’dan kaçmasının ardından İmam Humeyni on beş yıllık bir sürgünün ardından büyük bir karşılama ile İran halkına İslâm Cumhuriyetini hediye olarak getirerek İran’a döndü. Onun dönüşü devrimin gidişatını daha da hızlandırdı ve kukla Şahpur Bahtiyar hükümeti devrildi. 11 Şubat 1979’da İmam Humeyni’nin başlattığı uzun mücadele zafere ulaştı ve halkın büyük desteği ile Şah rejimi tarihe karışarak yerine İran İslâm Cumhuriyeti kuruldu.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir