• DOLAR 32.505
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2430.19
  • ...
Ölümle Hayat Arasında 8 Metre
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Dünyada gelişmiş ülkelerde havaların soğumasıyla birlikte satışlara artan kış lastikleri karda, buzda daha iyi performans vermesinin yanı sıra düşük hava sıcaklıklarında, ıslak ve kuru yollarda kullanılmak için tasarlanmıştır.

Kış lastiklerinde normal lastiklerden daha doğal kauçuk bulunur ve bu lastikler daha yumuşak bir bileşenden oluşur. Bu sebeple normal lastiklerin sertleşip yol tutuşunun kötüleştiği 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda bile lastiklerin esnek kalmasını sağlar. Normal lastiklerin tutunmakta zorlandığı yolda daha yüksek kavrama yol tutuşuna ve düşük fren mesafesine sahiptir.

Bu lastikleri yakından incelediyseniz geleneksel yaz lastiğine göre daha özel desenlere sahiptir. Kış lastiğinin yere temas yüzey daha dişli ve sağlamdır. Normal lastiklerin kanalları sıkıştırılmış karla karşılaşınca tıkanır ve kayganlaşır. Bu sebeple buzda ve karda kış lastikleri üstün bir yol tutuşa sahiptir. Normal lastik takılı bir araç karla kaplı yolda 50 km/s hızla giderken 43 metrede durabilir, kış lastikleri takılı bir araç ta ise bu mesafe 35 metredir. Aradaki 8 metrelik mesafe ise ölümle hayat arasında çok önemli bir farktır.

Ülkemizde kullanımı ticari araçlarda zorunlu tutuldu ancak kış lastiklerinin özel otomobillerde de kullanımının yaygınlaşması trafik kazalarının sayısında da önemli bir azalma sağlayacaktır. Ancak bunun gerçekleşmesinin önünde ön önemli etkenlerden biri sürücünün umursamazlığı ve maddiyat yatıyor. B segmenti bir otomobil için 4 adet kış lastiği fiyatı yaklaşık 500 liradan başlarken, C ve D segmenti bir otomobil için bu fiyat 900 hatta 1000 liraya kadar çıkmaktadır.

Normal şartlarda yüksek sıcaklıklarda yaz lastikleri, düşük sıcaklıklarda ise kış lastikleri kullanmaktır ancak evinde ve işyerinde bu lastikleri depolama imkanı olmayanlar kış lastiklerini yazın bile kullanabilir. Bu lastikler yazın da yol tutuşu ve konforundan fazla taviz vermezken, fren mesafesinde bir miktar dezavantajı olduğunu da unutmamak gerekir.

Zaman

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir