• DOLAR 32.6
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2496.944
  • ...
"Âlimlerin bir araya gelmesinde bereket vardır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) tarafından Diyarbakır’da düzenlenen 4’üncü Âlimler Buluşmasında İLKHA’ya konuşan katılımcılar, âlimlerin bir araya gelmesinde bereketin olduğunu ifade ederek Müslümanlar arasındaki vahdetin sağlanmasında bu tablonun önemli olduğuna vurgu yaptılar.

Diyarbakır’da, İTTİHADUL ULEMA Genel Merkezinde düzenlenen 4’üncü Âlimler Buluşması’na katılan SDAM Başkanı Dr. Abdulkadir Turan, programda İslam dünyasında yaşanan sorunların masaya yatırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Turan, "Âlimlerin bir araya gelmesinde bereket vardır. Türkiye’den, Suriye’den Irak’tan ve İran’dan âlimler bir araya geliyor, Müslümanların içinde bulundukları durumdan nasıl kurtulabilecekleri, medreselerin ve İslam dünyasının sorunları konuşuluyor. Burada konuşulan her mesele şüphesiz çok mühimdir. Bunun âlimler tarafından dile getirilmesi ayrıca önemlidir." dedi.

Turan, "Müslümanların malum sorunları vardır. Bu güne kadar genelde âlimler dışında herkes konuştu. Âlimlerin bugün bunu konuşması adeta bir özgünlük ve farklılıktır. Zira herkesin kendini ifade ettiği ama âlimlerin engellendiği bir dünyada, sorunlarımız dillendiği gibi ifade edilmiyor, çözümlerde bulunulmuyor. Bu tür toplantıların İslam ümmetinin sorunlarının anlaşılmasına, kurtulmasına vesile olmasını ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Müslümanların birlik ve beraberliği açısından umut verici bir tablo"

Farklı mezheplere mensup âlimlerin bir araya gelmelerinin umut verici olduğunu söyleyen Kur’an İlimleri Vakfı Başkanı Mehmet Sait Yaz, Müslümanlar arasındaki vahdetin sağlanmasında bu tablonun önemli olduğuna vurgu yaptı.

Âlimler buluşmasının toplumun sorunları tedavi etme noktasında önemli olduğuna vurgu yapan Yaz, "Gördüğüm manzara gerçekten hem umut verdi hem de sevindirdi. Çünkü bizler yıllar boyu iki âlimin bir araya gelmesinin hasretini çekerken, aynı mezhep ve meşrebin gölgesinde bulunan insanlar bir araya gelmekten aciz iken; bu manzara birçok devletin farklı mezhep ve meşreplerine bağlı insanların bir çatı altında toplanmalarını resmediyor. Bu fotoğraf, hiç kimse konuşmasa dahi ileriye yönelik İslam’ın İttihadı, Müslümanların birlik ve beraberliği açısından umut vericidir. Toplantının ana maddelerine de bakıldığında; hem gençliğin hem öğrenci kesimi medresenin hem de âlimlerin, başta kendi şahısları olmak üzere, toplumun sorunlarını tahlil, teşhis ve tedavi etme noktasında fayda sağlayacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

"Âlimlerin tek derdi ümmettir"

İslam âlimlerinin tek derdinin ümmetin selameti olduğuna dikkat çeken Yaz, "Bir yerde âlimler toplanmışsa ümmetin derdinin anlaşılabilmesi için bir araya geliyorlar demektir. Bu programa katılan veya katılmayan tüm âlimlerin derdi ümmettir." diye belirtti.

Yapılan çalışmaların ve alınacak kararların toplantıda kalmaması gerektiğini hatırlatan Yaz, "Bizler de ümmetin faydası için yaptığımız etkinlikler ve konuştuğumuz konularda Kur’an’dan ve sünnetten ayrılmamamız gerekiyor. Meseleleri; mezhebi, meşrebi, unsur-i ve milli konulara getirmememiz lazım. Eğer bu konular üzerine gelinir ise ittihat ve ittifak yerine ihtilafa sebebiyet verir. Belki bunun için vakit halen erken olabilir. Fakat 4 ayrı Kürdistan bölgesinden âlimlerin gelmesi, gelecek nesle ve ümmete faydası olacaktır." dedi. (Ramazan Zeren-Ramazan Casuk-İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir