• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...
ABD`de Gündem Silah Yasası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Peki silah lobisinin güçlü olduğu ABD`de silah yasasının sertleştirilmesi mümkün olacak mı?

Ohio’daki ormanlık bir bölgede silahını ateşleyen genç bir adam, namludan çıkan barut dumanını içine çekiyor ve bu kokuyu güzel bulduğunu söylüyor. Yanındaki arkadaşlarından biri de “Özgürlüğümü garanti altına almak için silah taşıyorum” diyor:

Birçok Amerikalının silaha ilgi duyduğu ve ülkede silah ruhsatının kolay alındığı biliniyor. Öte yandan silah lobisinin güçlü olması ABD`de silah yasasının sertleştirilmemesini engelliyor.

Tahminlere göre, ABD`de 300 milyon kadar ateşli silah bulunuyor; yani neredeyse ülkenin tüm nüfusu kadar. Son dönemlerde cinnet geçirip etrafa gelişigüzel ateş açarak ölümlere yol açanların listesi ise uzayıp gidiyor.

Kamuoyunda görüş birliği yok

Amerikan medyası Newtown`daki faciadan önce sadece bu yıl içinde 10`un üzerinde saldırı meydana geldiğine ve toplam 84 kişinin bu saldırılarda hayatını kaybettiğine dikkat çekiyor. Yazar ve silah yanlısı John Lott, medyanın bu yıl içinde saptadığı saldırıların tümünün silah taşımanın yasak olduğu yerlerde meydana geldiğini söylüyor.

John Lott, “Daha az değil, daha çok silahlanmamız gerekir, Newtown’daki öğretmenler silahlı olsaydı, kendilerini savunabilirdi, saldırgan da bu kadar kişiyi öldüremezdi” şeklinde gerekçesini de dile getiriyor.

Mevcut silah yasasının sertleştirilmesini ısrarla savunan sivil toplum kuruluşu çalışanı Dan Gross ise bu tür argümanlara kesinlikle karşı çıkıyor, “Daha fazla silah, sadece daha fazla ölüme ve yaralamalara yol açar” diyor ve ekliyor:

“New York`taki Empire State binasının önünde kısa bir süre önce yaşanan silahlı çatışmaya bir bakın! Burada görev yapan polisler iyi eğitim almıştır. Ama saldırganı etkisiz hale getireyim derken, işlek caddenin yakınından geçen sekiz vatandaşı vurdular.”

Obama`dan mesaj

Newtown`da yaşanan faciada hayatını kaybedenlerin çoğunun çocuk olması ve kamuoyunda büyük bir üzüntü yaratması nedeniyle silah tartışmasının bu kez farklı sonuçlanacağı ümit ediliyor. Ateşli silahların sınırlandırılması konusunda dört yıl boyunca bir girişimde bulunmayan Başkan Barack Obama da bu kez harekete geçeceğinin mesajını verdi.

Obama, saldırının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Gelecekte bu tür trajedilerin engellenebilmesi için hangi partiye mensup olduğumuza bakmadan harekete geçmek zorundayız.”

ABD’deki silah karşıtları, Başkan silah yasasını doğrudan zikretmemiş olsa da açıklamasını bu kez harekete geçeceği yönünde yorumladı. Peki yeniden seçilme kaygısı olmayan Obama siyaset değişikliğine gitse bile, bu kez girişiminden somut bir sonuç elde edebilir mi?

Bunun yanıtı belirsiz. Zira Obama`nın yeniden seçilme kaygısı olan Kongre ve Senato üyelerinin desteğine ihtiyacı var ve Amerikan seçmeninin bir bölümü de silah yasasına dokunulmamasını istiyor.
Ferat AKTAŞ - DOĞRUHABER

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir